Mark Dickey

Izvlačenje američkog speleologa iz jame u Turskoj očekuje se večeras

11.09.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Američki speleolog koji je 2. rujna zbog bolesti ostao zarobljen u spilji na dubini od 1040 metara, u južnoj Turskoj, mogao bi biti izvučen na površinu već u ponedjeljak navečer, objavila je Turska speleološka federacija (AFAD)

Mark Dickey (40) pretrpio je abdominalno krvarenje dok je istraživao špiljski sustav Morca s međunarodnim timom, a u njegovom spašavanju sudjeluje oko 150 ljudi, među kojima su i hrvatski speleospašavatelji.

Oko podneva u ponedjeljak, spasilački timovi su izvukli Dickeya na samo 180 metara od površine i unesrećeni speleolog će se odmoriti na tom bivku.

Ranije tijekom dana je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) objavila da su Marka podigli do bivku na dubini -300m, a njegovo zdravstveno stanje, uz kontinuiranu brigu liječnika, je stabilno.

"Mark je sada na 180 metara od izlaza iz jame. Odmara se i ako sve bude dobro trebao bi biti izvučen večeras ili sutra", priopćila je Turska speleološka federacija na X-u.

Dickey je istraživao jamski sustav Morca kada mu je na dubini od preko 1000 metara pozlilo. Nakon spuštanja liječnice utvrđeno je abdominalno krvarenje.

Mark se zbog zdravstvenog stanja ne može sam kretati te se u izvlačenju koriste nosila. Da bi ga sigurno izvukli iz uskih prolaza spasioci su morali koristiti eksploziv.

“Naš medicinski tim jako naporno radi kako bi Markovo stanje održao što je moguće stabilnijim”, rekao je u nedjelju dužnosnik Europske udruge speleoloških spašavatelja Giuseppe Conti.

Dužnosnik AFAD-a Cenk Yildiz je rekao da je Dickey primio dvije vrećice plazme i seruma kako bi se njegovo stanje što više stabiliziralo i da su mu svi vitalni znakovi zadovoljavajući.

Morca je treći najdublji jamski sustav u Turskoj, na visoravni Taseli, u teško pristupačnom planinskom području pokrajine Mersin.

  • +10
Spašavanje Marka Dickeya iz spilje u Turskoj Izvor: Profimedia / Autor: HANDOUT / AFP / Profimedia