KORUPCIJSKI SKANDAL

Izraelski premijer Netanyahu suočen s pozivima na ostavku

22.11.2019 u 22:42

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu suočava se u petak s pozivima na ostavku zbog korupcijskog skandala, ali on kaže da neće odstupiti.

Netanyahu je rekao da neće odstupiti nakon što ga je glavni izraelski državni odvjetnik u četvrtak navečer optužio za podmićivanje, prijevaru i zlouporabu moći.

Sedamdesetogodišnji čelnik stranke Likud odbacio je sve optužbe i osudio podizanje prve takve optužnice protiv izraleskog premijera kao "pokušaj državnog udara".

"Ovo je pokušaj državnog udara uperen protiv premijera", rekao je Netanyahu, prvi predsjednik izraelske vlade optužen u vrijeme obnašanja dužnosti, pozivajući da se "istraže istražitelji" koji su vodili istragu protiv njega.

Državni odvjetnik istaknuo je da njegova odluka nije politički motivirana već je djelovao profesionalno prema zakonu.

Centristička stranka Plavi i bijeli koju vodi Netanyahuov glavni protivnik Benny Gantz, priopćenjem je zatražila da "odmah raspusti sve ministarske funkcije u vladi". 

Sada je u pitanju sposoNo, dovodi se u pitanje njegova sposobnost da vodi zemlju nakon što su u Izraelu dva puta ove godine održani izbori nisu omogućili formiranje vlade. Dok se Izraelu bliže treći izbori u manje od godinu dana, Netanyahu bi se mogao naći u nezgodnoj situaciji pokušavajući pobijediti na izborima i istovremeno se pripremati za suđenje. 

Netanyahu (70) je i dalje na premijerskoj dužnosti jer Gantz nije uspio sastaviti koalicijsku vladu nakon rujanskih izbora.