politička blokada

Izraelski parlament traži kandidata za novog premijera

21.11.2019 u 15:50

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin zadužio je u četvrtak izraelski parlament da pronađe kandidata za novog premijera kako bi zemlja izišla iz političke blokade nezapamćene u njezinoj povijesti i izbjegla održavanje trećih izbora u manje od godinu dana

"Prvi put u povijesti Izraela", kazao je Rivlin, nijedan kandidat nije uspio formirati vladu nakon izbora 17. rujna, na kojima ni Benjamin Netanyahu ni Benny Gantz nisu dobili većinu.

Rivlin je stoga u četvrtak povjerio predsjedniku parlamenta Yuli-Yoelu Edelsteinu zadaću da pronađe osobu koja bi mogla sastaviti novu vladu.

On je tu zadaću preuzeo u ime parlamenta koji ima 21 dan, do 11. prosinca, da Rivlinu podnese dokument s potpisima najmanje 61 zastupnika koji podržavaju jednog svojeg kolegu za novog premijera.

Time se pokušava izbjeći održavanje trećih izbora u manje od godinu dana, nakon što izbori u travnju i rujnu nisu omogućili formiranje vlade.

Izabrani kandidat imat će 14 dana da formira vladu.

Ako nitko ne uspije osigurati dovoljnu potporu, parlament će biti raspušten i ići će se na nove izbore, vjerojatno u ožujku.

Zastupnici bi mogli ponovno tu dužnost povjeriti ili Netanyahuu ili Gantzu, što bi dovelo do novih teških pregovora.

Netanyahu je u četvrtak ponovno pozvao Gantza na izravne pregovore, bez ikakvih uvjeta. "Moramo učiniti konačni napor kako bismo zajedno formirali vladu nacionalnog jedinstva", rekao je.

Sve su oči sada uprte u državnog tužitelja Avichaija Mandelblita koji treba donijeti odluku hoće li podignuti optužnicu protiv Netanyahua zbog malverzacija, zloporabe povjerenja i korupcije u nisu afera.

Netanyahu, naime, želi biti na službenoj dužnosti ako bude morao odgovarati pred pravosuđem, a Gantz u tom slučaju ne želi s njime dijeliti vlast.