žestoke borbe

Izraelske postrojbe ponovno napale istočni Han Junis

22.04.2024 u 16:07

Bionic
Reading

Izraelske postrojbe ponovno su u ponedjeljak napale istočni sektor Han Junisa, natjeravši ljude u bijeg. Drugdje u Han Junisu pronađeni su deseci tijela u masovnim grobnicama na području glavne gradske bolnice, koju su izraelski vojnici napustili

Izraelske snage ponovno su iz zraka napale i Rafah, posljednje utočište za više od polovice stanovnika Pojasa Gaze.

Izrael je ovaj mjesec naglo povukao većinu kopnenih postrojbi iz juga Pojasa Gaze nakon žestokih borbi.

Stanovnici su se počeli vraćati kućama u tom drugom najvećem gradu u palestinskoj enklavi. Pronašli su ruševine i mrtve na ulicama.

"Jutros su se vratile mnoge obitelji koje su u zadnja dva tjedna otišle odavde kako bi se vratile u Abasan. Bili su previše preplašeni", rekao je Ahmed Rezik (42) za Reuters iz škole gdje se sklonio u zapadnom dijelu Han Junisa, govoreći o istočnoj četvrti grada.

"Rekli su da su tenkovi ušli u istočni dio grada uz veliku pucnjavu i da su morali pobjeći", rekao je putem chat aplikacije.

U ruševinama bolnice Naser, najveće na jugu Pojasa Gaze, Reuters je vidio radnike u bijelim zaštitnim odijelima kako iskapaju tijela iz tla.

Po palestinskim vlastima, na tom su mjestu pronađena još 73 tijela, ukupno 283 u tjedan dana.

Izrael tvrdi da se morao boriti u bolnicama jer ondje djeluju Hamasovi operativci, što medicinsko osoblje i Hamas niječu.

Vlasti Gaze rekle su da tijela koja su do sada pronađena potječu iz samo jedne od najmanje tri masovne grobnice na toj lokaciji.

"Očekujemo da ćemo pronaći još 200 tijela u istoj toj masovnoj grobnici u iduća dva dana prije nego počemo raditi na druga dva groblja", rekao je direktor Hamasova ureda za medije Ismail al-Thawabta.

Optužio je Izrael da je u bolnici provodio "egzekucije" i da je zataškao zločine pokopavši tijela buldožerom. Izrael to niječe.