napad u jeruzalemu

Izraelska policija na Platou džamija ubila trojicu napadača

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 14.07.2017 10:51
  • Objavljeno 14.07.2017 u 10:51
Jeruzalem
Jeruzalem Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -
Trojicu muškaraca, koji su napali izraelske sigurnosne snage na jeruzalemskome svetom mjestu ranivši tri osobe, ubila je policija u petak dok su pokušavali pobjeći prema obližnjoj džamiji Al Aksi, objavila je izraelska policija

Napadači su otvorili vatru na skupinu pripadnika izraelske policije na Brdu hrama u Starom gradu te ranili tri sobe, dvije teško, rekla je policija ne precizirajući je li riječ o pripadnicima sigurnosnih snaga. Lokalni mediji objavili su da su uz napadače pronađene izraelske putovnice te da jedan od njih dolazi iz arapskoga sela na sjeveru zemlje.

Na snimci s mjesta događaja u vrijeme incidenta vidi se da je prisutan veći broj pripadnika sigurnosnih snaga. Mjesto koje židovi zovu Brdo hrama a muslimani Plato džamija za obje je strane sveto mjesto.

Prema dogovoru o očuvanju statusa quo, samo se muslimanski vjernici smiju moliti na platou džamije Al Aksa kao i na ruševinama biblijskoga židovskoga hrama. Izraelska policija rekla je da će mjesto biti zatvoreno tijekom dana, što znači da muslimani neće moći prisustvovati molitvama u petak na tom mjestu.

Više od 40 Izraelaca i oko 300 Palestinaca ubijeno je u sličnim napadima nakon spora od prije dvije godine o tome tko ima pravo na vjerske obrede na Brdu hrama, zbog čega je krenuo val nasilja.

Napadi su postali izraz palestinske frustracije zbog trajne izraelske okupacije.

404 - tportal