ZAPAD RAZOČARAN

Izrael zapljusnuli antidemokratski zakoni

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 10.12.2011 08:52
  • Objavljeno 10.12.2011 u 08:52
Ortodoksni Židovi

Ortodoksni Židovi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kroz izraelski parlament Knesset prošlo je nekoliko izrazito autoritarnih zakona, kojima se ukidaju osnovne ljudske slobode, a ponajviše su usmjereni protiv kritičkih medija i nevladinih organizacija. Osudio ih je čak i SAD, najbliži saveznik Izraela, a zabrinutost je izrazio i izraelski predsjednik Shimon Peres

'Takvi zakoni bi više odgovarali u Iranu nego u Izraelu', oštro je konstatirala američka državna tajnica Hillary Clinton komentirajući val antidemokratskih poteza trenutno vladajuće koalicije u Izraelu.

Clinton je bila pozvana održati govor na međunarodnoj konferenciji u Washingtonu, koju svake godine organizira izraelski medijski magnat Haim Saban, no kada se obratila okupljenima mnogi od njih nisu bili previše zadovoljni onime što su imali za čuti. Naročito se osvrnula na dvije stvari: prva se odnosi na zakonski prijedlog u Knessetu, po kojemu bi se ograničio rad nevladnih organizacija koje se ne slažu s tvrdolinijaškom politikom aktualnog premijera Benjamina Netanyahua i njegove još ekstremnije koalicije.

Druga stvar koju je Hillary Clinton apostrofirala jest ograničavanje prava žena pod utjecajem ortodoksnih židova, koji traže čak i da se žene voze u odvojenim autobusima javnog prijevoza. Ili pak bojkotiraju događaje na kojima žene pjevaju, jer i to smatraju neoprostivim grijehom.

Spomenuti prigovori naišli su na čak i pomalo histerične reakcije nekih iz trenutne izraelske vlade, pa je tako ministar Gilad Erdan poručio američkoj državnoj tajnici 'da bi joj bolje bilo baviti se problemima u svojoj zemlji', dok je njegov kolega Juval Steinitz rekao kako je 'daleko od istine' priča o ugrožavanju demokracije u Izraelu. S time se pak ne bi složili mnogi Izraelci, pa ni dobar dio tamošnjih medija, koji s užasom prati poteze Netanyahuove vlade.

'Izrael se pretvara u nacionalističku državu s kojom se Zapad ne može identificirati'

Nju pak čine njegov desničarski Likud, stranka Naša kuća ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, poznatog po otvoreno rasističkim stavovima prema Palestincima, te ultraortodoksna stranka Shas. Njihova je parlamentarna većina stabilna, što tvrdolinijaška vlada koristi da u Knessetu izglasa autoritarne i kontroverzne zakone, koji idu protiv temelja demokracije.

Prvi takav primjer dogodio se prošle godine, izglasavanjem tzv. Nakba-zakona, kojim se zabranjuje javno obilježavanje protjerivanja Palestinaca 1948. godine, za vrijeme izraelskog rata za neovisnost. Nakon toga je uslijedio zakon koji zabranjuje javno pozivanje na bojkot izraelske robe u znak protesta zbog ponašanja Izraela prema Palestincima. Sada se pak priprema zakon čiji je cilj udar na medije i slobodu govora, po kojem će se naplaćivati masne novčane kazne za svaku izjavu koju ultradesničarska većina u Knessetu smatra 'difamiranjem'. Koalicija Netanyhaua, Liebermana i stranke Shas se zapravo odlučila obračunati sa svim liberalnim i lijevo orijentiranim građanima Izraela, što podsjeća na najgore momente mračnih devedesetih u Hrvatskoj i autoritarne vlasti Franje Tuđmana

Osim kritike koju je takvim potezima uputila Hillary Clinton, glasni u svojim prosvjedima su i izraelski mediji, no vladajuća većina se na njih baš i ne obazire. U dnevniku Maariv su ti zakoni nazvani 'fašizmom u njegovoj najgoroj verziji', dok je uvijek oštri Haaretz zaključio da 'Izrael gubi svoju demokratsku bazu'. U posebnom komentaru se oglasio i izdavač Haaretza Amos Schocken, koji je zabrinjavajuću situaciju opisao ovako: 'Svjedočimo kampanji zakonodavnog progona i konstantnog vrijeđanja Vrhovnog suda, ljudskopravaških organizacija, medija, dok je tzv. Bojkot-zakon donesen samo kako bi zaustavio borbu protiv apartheida koji u Izraelu postoji prema Palestincima.'

Slobodni mediji upozoravaju da takvo ponašanje Netanyahuove vlade sve više udaljava Izrael od njegovih zapadnih saveznika, 'koji na nas počinju gledati s gađenjem, jer im postaje jasno da ih Netanyahu ismijava', te 'Izrael pretvara u nacionalističku državu s kojom se Zapad ne može identificirati', piše kolumnist Haaretza Ari Shavit

Sve to vladajuće u Izraelu ipak nimalo ne sprečava u nastavku autoritarnog i nedemokratskog političkog kursa. Zato je pitanje koliko će se još uopće moći govoriti o Izraelu kao o jedinoj demokraciji na Bliskom istoku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi