ostvarivanje ciljeva

Izrael: Uskoro ćemo završiti vojnu operaciju u Rafi

17.06.2024 u 19:34

Bionic
Reading

Izraelska vojska tvrdi da će uskoro postići ciljeve svoje ofenzive u Rafi na jugu Pojasa Gaze. Polovica borbenih jedinica militantne palestinske organizacije, koja je vladala Gazom prije početka rata u listopadu, uništena je, priopćila je izraelska vojska

Između 60 i 70 posto područja grada na jugu Pojasa Gaze nalazi se pod "operativnom kontrolom" izraelske vojske, rekla je vojska u ponedjeljak.

Potrajat će svega nekoliko tjedana prije nego što vojna operacija u gradu bude završena, rekla je vojska.

Izraelska vojska pokrenula je početkom svibnja operaciju u Rafi, na granici s Egiptom. Proglasili su da im je cilj razbiti posljednje Hamasove borbene jedinice.

Ofenziva je bila međunarodno kontroverzna jer se se u to vrijeme više od jednog milijuna Palestinaca sklonilo u Rafi. Većina ih je pobjegla onamo u bijegu od rata iz drugih dijelova Pojasa Gaze. Gotovo svi ti ljudi su sada pobjegli iz grada u područje prema zapadu, gdje teško uspijevaju doći do namirnica.

Prema nepotvrđenim izvješćima vojske od ponedjeljka, izraelska vojska ubila je oko 550 boraca Hamasa u 40 dana borbi u Rafi, dok je izgubila 22 svojih vojnika.

Tijekom operacije pronašli su rasprostranjen sustav tunela, kao i velike količine oružja i eksploziva.

Gaza - sukob ponovno jača na sjeveru Pojasa Gaze Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Barem 25 podzemnih tunela navodno prolazi preko granice s Egiptom.

Preuzimanjem kontrole nad takozvanim Koridorom Philadelphi, uskim pojasom zemlje na teritoriju Gaze duž granice s Egiptom, Izrael je uvelike povećao svoju kontrolu nad time što ulazi i izlazi iz Gaze.

Iako to Egipat niječe, u Gazi je bila otvorena tajna da su se preko tunela krijumčarile svakodnevne namirnice, no i luksuzna dobra, na što je Hamas naplaćivao carinu.