DOGOVOR O NASELJAVANJU

Izrael traži od Obame da poštuje Busheve obveze

02.06.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Izrael želi da američki predsjednik Barack Obama poštuje dogovor o naseljavanju koje je s njim postigao njegov prethodnik, izjavio je u utorak izraelski ministar

JERUZALEM - 'Kada američki predsjednik zahtijeva prestanak gradnje, pa i dječjih vrtića (u židovskim naseljima), udaljuje se od dogovora koje je s Izraelom postigao predsjednik George W. Bush', rekao je za javni radio ministar okoliša Gilad Erdan, blizak suradnik premijera Benjamina Netanyahua.

'Bush je 2004. u jednom pismu istaknuo da se gradnja može nastaviti u velikim naseljeničkim kompleksima u Judeji-Samariji (na Zapadnoj obali) i Izrael je zatim, 2005., na temelju tog dokumenta evakuirao dvadesetak naselja u Pojasu Gaze', dodao je.

'Dužnosnici u američkom State Departmentu znaju za taj dogovor', istaknuo je.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak, uoči odlaska na Bliski istok, da prema Izraelu treba pokazati stanovitu odlučnost glede osnutka palestinske države i naseljavanja palestinskih teritorija.

Erdan je podsjetio da Izrael obvezuju i 'mirovne smjernice', međunarodni mirovni plan iz 2003. o postupnoj uspostavi palestinske države koji je ostao mrtvo slovo na papiru.

Benjamin Netanyahu odbacio je u ponedjeljak američki zahtjev za prekid naseljavanja na Zapadnoj obali, rekavši da vlada neće graditi nova naselja i da će srušiti nezakonita naselja, ali neće spriječavati nagli prirodni prirast u postojećim naseljima.