zbog hamasa

Izrael prekinuo isporuke nafte i plina Pojasu Gaze

17.07.2018 u 14:40

Bionic
Reading

Izrael je blokirao isporuke nafte i plina Pojasu Gaze do nedjelje kao odmazdu za "stalne terorističke pokušaje terorističke skupine Hamas", potvrdilo je izraelsko ministarstvo obrane u utorak.

Prijelaz Kerem Shalom, koji je prošloga tjedna već zatvoren za trgovinu, u ponedjeljak je zatvoren i za isporuke nafte i plina ali će ostati otvoren za hranu i lijekove, reklo je ministarstvo.

Zatvaranje će dodatno pogoršati humanitarnu situaciju u Pojasu Gaze, domu oko dva milijuna Palestinaca, koji je već suočen s nestašicama goriva, struje i vode. Izrael nastoji izvršiti pritisak na militantnu islamističku skupinu koja upravlja Gzaom od 2007. kako bi zaustavio slanje zapaljenih balona i zmajeva koji izazivaju požare na izraelskoj teritoriji.

Ribolovni pojas Gaze , ključni izvor prihoda za nekoliko tisuća ribara, bit će smanjen sa šest na tri morske milje, dodalo je ministarstvo

Tijekom vikenda su Hamas i izraelske snage razmjenjivali paljbu, a Izrael je rekao da je u petak navečer ispaljeno više od 200 raketa i minobacačkih granata.

  • +8
Pojas Gaze - prosvjed Palestinaca Izvor: Profimedia / Autor: N. N.