povratak doseljenika

Izraelci već oglašavaju prodaju apartmana uz more u razrušenoj Gazi

20.12.2023 u 18:41

Bionic
Reading

Frakcija unutar vlade dugogodišnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nikada nije prihvatila odluku o napuštanju izraelskih naselja u Gazi 2005. godine i planiranu ponovnu okupaciju cijele Gaze nakon što završi rat s Hamasom vidi kao priliku za povratak

Politički predstavnici izraelskih doseljenika na okupirana područja - trenutno se to odnosi na Zapadnu obalu i Golansku visoravan - značajan su segment unutar izraelske vlade.

Prošlog tjedna koalicija izraelskih doseljenika održala je 'Praktičnu pripremu za konferenciju o naseljavanju Gaze', piše CBS.ca, a izraelska tvrtka za nekretnine, aktivna na Zapadnoj obali, čak je objavila oglase pod sloganom 'Kuća na plaži nije san' - koristeći lažne fotografije i karte na kojima su luksuzni stanovi postavljeni preko slika zgrada koje su uništile izraelske snage. Kompanija za nekretnine Harey Zahav najavila je na društvenim mrežama izgradnju 'luksuznih građevina' na palestinskom tlu u Pojasu Gaze nakon rata.

I dok izraelska vojska nastavlja kopnenu ofenzivu u Pojasu Gaze, objavljeni oglas izazvao je snažne reakcije korisnika interneta, piše francuski Liberation. Mnogi su osudili objavljivanje slika koje pokazuju planove za izgradnju izraelskih naselja na sada uništenom palestinskom teritoriju.

Odvojeno su podijeljene dvije slike. Prva, objavljena 13. prosinca, prikazuje skice kuća poredanih i postavljenih na ruševine u Gazi. Prekrivena je porukom ispisanom na hebrejskom 'Kuća na plaži nije san'. Ispod piše: 'Mi, tvrtka Harey Zahav, radimo na pripremi terena za povratak u Gush Katif. Određeni broj naših djelatnika započeo je radove na sanaciji, raščišćavanju ruševina i protjerivanju skvotera. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti svi oteti biti vraćeni kući, na sigurno, da će se naši vojnici vratiti kući i da možemo započeti izgradnju u cijeloj regiji Gush Katif.'

Riječ je o bloku od nekoliko naselja, iz kojih je izraelska vojska 2005. godine nasilno protjerala židovske naseljenike u okviru plana jednostranog povlačenja iz Pojasa Gaze u vrijeme premijera Ariela Sharona.

Pored ovih, spominju se drugi nazivi na hebrejskom na fotografiji objavljenoj 11. prosinca, a koja prikazuje mapu tih naselja u Pojasu Gaze.

Projekti koje je predstavio Harey Zahav u ovoj fazi su samo provokacija, iako odražavaju stvarne težnje nekih Izraelaca da obnove Gazu. Zaista, iz Zahava su priznali za 'fact checking' rubriku Liberationa da inicijativa nije imala nikakve veze s 'komercijalnom kampanjom' i da je to samo 'parodija'. Međutim direktor s kojim su kontaktirali zagovara 'otrežnjenje' i 'otvaranje diskusije' nakon Hamasova napada 7. listopada. Tvrdi da je 'jedino rješenje za trajni mir' ponovna kontrola nad Gazom, naseljavanje Izraelaca i odlazak Palestinaca u susjedne arapske zemlje.

Times of Israel već krajem studenoga pisao je o želji određenih skupina da se Gaza ponovno naseli Izraelcima. Dakle, iako je oglas tvrtke Harey Zahav provokacija, planovi su stvarni. Američki predsjednik Joe Biden smatra da bi novo naseljavanje bilo 'velika pogreška', a premijer Benjamin Netanyahu nazvao je ideju 'nerealnom', ipak stotine aktivista na skupu u Ashdodu krajem studenog pozvale su na ponovno uspostavljanje židovskih naselja u Pojasu Gaze.

  • +7
Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'Odavde pozivam sve ministre u vladi i njihovog šefa, premijera - neka se sada čuju vaši glasovi, podignite glave. Neka se zna da podržavate apel za obnovu židovskog naseljavanja u cijelom Pojasu Gaze. Nacija vas čeka', izjavio je Yossi Dagan, čelnik regionalnog vijeća Samarije, uz snažan pljesak.

Dagan, 43, vodio je uspješnu kampanju koja je kulminirala glasovanjem Knesseta u ožujku 2023. kojim je poništen dio Zakona o povlačenju iz Gaze iz 2005. - onaj koji je zabranjivao židovska naselja u sjevernoj Samariji, što je izraelski naziv kojim geografski opisuju područje Gaze. Sada predvodi koaliciju od 11 organizacija s tisućama volontera koji imaju cilj poništiti glavni dio zakona - a on propisuje odluku da Izrael 'odvaja', odnosno jednostrano povlači svoje trupe i civilne doseljenike iz Gaze.

Times of Israel piše i da se, na temelju anketa javnog mnijenja i razgovora s izraelskim vojnim stručnjacima, neki oblik preseljenja u Gazu smatra realnom opcijom i uživa određenu potporu - osobito među Izraelcima koji se definiraju kao desničari. Međutim list navodi da je i prije 2005. godine bilo neracionalno održavati relativno mala izraelska naselja na području gusto naseljenom Palestincima.