bliski istok

Izrael objavio navodni dokaz da je eksploziju u bolnici uzrokovala palestinska raketa

18.10.2023 u 10:14

Bionic
Reading

Izraelska vojska u srijedu je objavila snimku za koju tvrdi da dokazuje kako je za eksploziju u bolnici u Pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno nekoliko stotina ljudi, kriva zalutala palestinska raketa

Objavljena snimka prikazuje bolnicu Al Ahli i parkiralište u Gazi te uspoređuje snimke prije i poslije smrtonosnog incidenta. Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde kako nema kratera koji su uobičajeni nakon zračnih napada te da ne postoje dokazi o izravnom raketnom napadu jer nema ni strukturne štete na zgradama oko bolnice.

IDF za katastrofu optužuje palestinsku militantnu organizaciju Islamski džihad. Ona to odbacuje.

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus za CNN je rekao kako IDF ima dokaze razgovora između članova Hamasa koji raspravljaju kako se čini da postoji greška na raketi koja je pala u Pojas Gaze. IDF tvrdi i kako su Palestinci napuhali broj žrtava, te da je u proteklih 11 dana oko 450 raketa ispaljenih iz Gaze palo u sam Pojas, prenosi Reuters.

Conricus ističe kako je i nedugo prije incidenta salva raketa ispaljena iz središnjeg ili sjevernog dijela Pojasa prema Izraelu, što je zabilježio njihov radarski sustav.

  • +22
Posljedice izraelskog granatiranja u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Palestinska strana pak tvrdi kako ne posjeduje rakete koje bi izazvale tako snažnu eksploziju, da snimke salvi raketa vremenski ne odgovaraju eksploziji u bolnici te također ukazuje na navodne objave Izraelaca koji najavljuju veliki napad uoči eksplozije.