POLICAJCI HEROJI IZ PP SESVETE

'Iznimno su teško, opečeni su im i dišni putovi'

Bionic
Reading

'Njihovo je stanje i dalje iznimno teško i u životnoj su opasnosti. Opečeni su im i dišni putovi', kažu u zagrebačkoj Klinici za traumatologiju o stanju policajaca heroja, 29-godišnjeg Marka Lasića i 24-godišnjeg Petra Jeleča

Četiri godine policijskog staža

Petar Jeleč je iz Podjalesa kraj Vrbovca te je četiri godine u policiji kao i njegov stariji kolega Marko. 'Fin, miran, nenametljiv i pošten dečko. Takvi nam policajci trebaju', rekao je mještanin Ivica Kanižaj za 24 sata.

Marko Lasić je pak svaki dan iz Slavonskog Broda putovao u Sesvete. 'Uvijek sam mu govorio: 'Čuvaj se, sine, ne moraš svugdje biti prvi.' Znam da je to saslušao, ali posao je jedno, a moj strah je drugo', kaže otac Zlatko.

Upravo je mlađi policajac trenutno na operaciji. S desne ruke koja mu je iznimno duboko opečena, kako nam pojašnjavaju, operacijom se uklanja izgoreno tkivo. Riječ je o opeklinama trećeg stupnja.
Obojica su u umjetno izazvanoj komi i na respiratoru su. Pred njima su mnogobrojne operacije za otklanjanje opečenog tkiva i transplantacija kože.

Policajci heroji

Mladi policijski službenici Policijske postaje u Sesvetama te su nedjelje kada su oči javnosti bile okrenute lokalnima izborima zbogk kojih je ovaj tragičan događaj te večeri pao u sjenu izbornih pobjeda i poraza, hrabro došavši na intervenciju vezanu za obiteljsko naselje u Belovaru kod Sesveta, svojom žrtvom spriječili još veću tragediju.

29-godišnji Kristijan K. već je zapaljivom tekućinom polijevao kuću u kojoj su bili njegova supruga i dvoje djece te njegovi roditelji. To je za Lasića i Jeleča trebala biti uobičajena intervencija prilikom obiteljskog nasilja kojeg je policiji prijavio Kristijanov otac Josip koji je također teško opečen, no u boljem je stanju nego stradali policajci.

'Kad je vidio policijsko vozilo i da su policajci ušli u kuću, iz kanistra si je na glavu izlio benzin. U drugoj ruci imao je cigaretu, a kad su ga policajci udarili i stavljali mu lisičine na ruke, ispala mu je cigareta iz usta i sve se zapalilo, a time i policajci jer je valjda benzin curio i na njih. I moj suprug se zapalio jer ga je vukao iz stana. Jedan je stolac završio na hodniku gdje si je stopala opekao moj petogodišnji unuk', ispričala je Slavica K. za Večernji list.

Opisala je i što je prethodilo ovoj tragediji. 'Gordana je od Kristijana tražila ključeve od auta, a ključevi su bili kod nje pa su se počeli svađati. Mali unuk došao je na kat do mene i supruga i rekao: 'Mama tuče tatu, a tata tuče mamu.' Kad smo se spustili u prizemlje, molili smo ga da se smiri, a on je rekao da će se zapaliti ako pozovemo policiju jer ne želi opet u zatvor', ispričala je za Večernji list Kristijanova majka, dodajući kako je Kristijan već prije bio iza rešetaka jer je Gordani, za koju ona nema riječi hvale, jednom prilikom 'razbio glavu'.
Krisitijan je prije dva mjeseca evidentiran i zbog pokušaja ubojstva u Sesvetama.

Policajce napadaju recidivisti

Sindikat policije Hrvatske nakon ovog je događaja upozorio kako iza najtežih napada na policijske službenike uglavnom stoje recidivisti te dodaju kako u hrvatski kazneni sustav ne postiže jednu od osnovnih svrhi, a to je prevencija. Također naglašavaju kako su odore policijskih službenika nekvalitetne, od lakogorivih materijala.

'Nužno je odoru izraditi od kvalitetnih materijala koji su teško zapaljivi i gorivi, a za najizloženije skupine odore moraju biti od negorivih materijala', poručuju.