OPROBA KRITIČNA

Izmijenjen Zakon o prostornom uređenju

20.04.2012 u 15:02

Bionic
Reading

Saborska većina podržala je danas izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji kojima Vlada, među ostalim, planira pokrenuti zadnjih godina otežani promet nekretnina, u što su oporbeni klubovi izrazili sumnju.

Zakonske izmjene, naime, predviđaju brisanje odredbi koje propisuju institut 'pozitivne zabilježbe' kao akta temeljem kojega je nekretnina upisana u gruntovnicu, a bez kojega vlasnici tu nekretninu nisu mogli prodati.

Brisanje te odredbe u Vladi vide kao važan doprinos pokretanju prometa nekretnina, što će, uvjeravaju, pozitivno utjecati na investicije, gospodarstvo i graditeljstvo.

Izmjene predviđaju i brisanje odredbi kojima je propisana obveza upravnih tijela da dostavljaju lokacijske dozvole i rješenja o uvjetima gradnje urbanističkoj i građevinskoj inspekciji u Zagrebu.

Predlaže se i smanjenje broja članova Savjeta prostornog uređenja s devet na sedam.

Po tvrdnjama Mihaela Zmajlovića (Klub SDP-a) smanjenjem broja članova Savjeta uštedit će se oko pola milijuna kuna u državnom proračunu. Mišljenja je i kako su predložene izmjene nužne za pokretanje tržišta nekretnina na što mu je Zoran Vinković u ime Kluba HDSSB-a uzvratio da je tvrdnja kako će predložene izmjene potaknuti tržište nekretnina 'ne preoptimistična, već koketira s nečim na granici određenih bolesti'.

'Nitko od 350 tisuća nezaposlenih, kao umirovljenici koji jedva spajaju kraj s krajem, neće ući u tržište nekretnina', kazao je.

Kada je riječ o smanjenju broja članova Savjeta prostornog uređenja s devet na sedam, taj se broj mogao smanjiti i na tri člana pa tako umjesto pola milijuna uštedjeti 1,5 milijuna kuna, poručio je.

Netko tko se osam godina pripremao za preuzimanje vlasti trebao bi poznavati zakone i imati cjelovita, a ne nuditi polovična rješenja, zaključio je Vinković poručivši s govornice kako ova vlast nije nenarodna jer ju je narod izabrao, ali taj narod traži i raspravu o pokroviteljstvu nad Bleiburgom.

Zakonske izmjene podržao je Jovo Vuković (SDSS), koji se zalaže da se legalizira sve objekte, a da pritom bude plaćeno sve ono što je potrebno. A predviđene zakonske izmjene su, tvrdi, upravo na tragu toga.

I HNS podupire izmjene, a Ivica Mandić ističe kako će one pojednostaviti proceduru i potaknuti građevinski sektor koji je u velikoj krizi. 'Slažem se da su ovo mali koraci, ali su i kvalitetni i njima se pokušava izgraditi funkcionalniji i jednostavniji sustav koji će omogućiti 'administriranje administracije'', poručio je.

Vladin prijedlog nije podržao HDZ, u ime kojega je Branka Juričev Martinčev štetnim ocijenila ukidanje obveze upravnih tijela da dostavljaju dozvole inspekciji. 'Ovo nije dobro rješenje jer je praksa pokazala veliku korist od toga da inspekcija ima uvid u te akte', kazala je.