SKLADIŠTE U PAZINU

Izgorjelo 50 tona plastike i 12 tona kocki za potpalu

18.09.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Cijele noći pedeset vatrogasaca s dvadeset vozila borilo se s velikim požarom u bivšoj Pazinki, koji je izbio jučer oko podne u podrumskom skladištu tvrtke Brati Ritoša. Unatoč velikim naporima istarskih vatrogasaca, požar još nije lokaliziran, no situacija je puno bolja nego jučer

Kako javljaju iz pazinskog Stožera za zaštitu i spašavanje, požar je pod kontrolom, no osjetljivijim osobama se još uvijek ne preporučuje izlaziti van.

S požarišta više ne izbija crni gusti dim kao jučer, ali isparava vodena para nastala uslijed gašenja požara. Naime, vatrogasci su vodom i pjenom gasili samo požarište te hladili susjedne objekte kako se požar ne bi prenio na druge zgrade Pazinkinog kompleksa.

U požaru je u potpunosti je izgorjelo podrumsko skladište tvrtke Ritoša, u kojem se između ostalog materijala nalazilo 12 tona kocki za potpalu te 50 tona plastičnih vodovodnih cijevi! Uslijed izgaranja briketa i plastike osim crnog gustog dima, s požarišta se širio i nesnosan smrad.

Oko 17.30 sati urušila se konstrukcija, no vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje požara. Naime, unutar kompleksa nalazilo se i skladište tvrtke Ecooperativa s opasnim otpadom.

Požar, koji se prostirao na četiri tisuće četvornih metara, uz pazinske vatrogasce gasili su i vatrogasci iz Pule, Poreča, Rovinja i Umaga, a dvojici vatrogasaca je pružena i hitna pomoć, no srećom teže ozlijeđenih nije bilo.

Iako opasnosti za građane nema, Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Pazina poziva na oprez i poštivanje uputa, to jest da se zaštite bolesne te starije osobe i djeca, te da se otvori klima-uređaja, vrata i prozori na stanovima i dalje drže zatvorenima.