PODMETNUT POŽAR?

Izgorjela osnovna škola kraj Slatine

26.12.2011 u 15:41

Bionic
Reading

Cijelo prijepodne trajao je policijski očevid na zgarištu Područne osnovne škole Voćin u Ćeralijama nakon što ju je sinoć zahvatio plamen te su od nje, na površini od oko 450 četvornih metara, danas ostali samo zidovi. Službene informacije o uzrocima požara za sada nema, čeka se službeno policijsko priopćenje, međutim, kako kaže Vlado Majhen, ravnatelj škole, preneseno mu je da su instalacije ispravne, da je otklonjena sumnja u kvar tehničke prirode te da je uzrok požara 'ljudski faktor'

'Sinoć mi je spremačica, oko 20 sati, dojavila da gori  škola. Dok sam došao, domar je već bio tu, isključio plinske instalacije da ne bi došlo do većeg zla. Požar je ugašen, međutim učionice sjevernog dijela zgrade potpuno su uništene, a i one dvije koje su ostale čitave pune su čađi i nagorjele', opisuje Majhen i dodaje da su zbog ovog događaja uznemireni brojni roditelji, djeca i učiteljice. 

Josip Jozić, prvi susjed koji je i sam sinoć gasio požar, kaže da je vatra bila tako jaka da mještani nisu mogli napraviti ništa bez pomoći vatrogasaca. 'Probali smo gasiti kantama, međutim plamen je bio toliko jak da se dalje nismo usudili. Bio je uključen i plin, pa nas je uhvatila panika. Vatrogasci su se na poziv odazvali u roku od petnaest minuta, ali nama je to izgledalo kao petnaest sati. Strava i užas – bili smo potpuno bespomoćni', prepričava Jozić. Sreća je u nesreći, tvrdi, što su bili blagdani pa je škola bila prazna. Ipak, uplašio se za svoju kuću, a teško mu je bilo doživjeti strah i plač uplašene djece. 

Škola je izgrađena 1995. godine, mještanima je puno značila i na nju su bili ponosni. Nastava će za oko 80 učenika, koliko ih je pohađalo nastavu u ovom mjestu, biti organizirana u Voćinu te će im biti osiguran i prijevoz autobusima.