RIJETKI MEKUŠAC

Izgleda poput slonovske surle, no u stvari je mekušac! Upoznajte neobičnog brodskog crva

18.04.2017 u 13:13

Bionic
Reading

Na Filipinima pronađeni živi primjerci rijetke vrste brodskog crva

Znanstvenici su prvi put pronašli žive primjerke rijetke vrste brodskog crva na Filipinima, prenosi u utorak BBC.

Brodski crv biće je koje može narasti do 1,55 metara u duljinu i do šest centimetara u promjeru. Detalji o primjercima koji su pronađeni na Filipinima objavljeni su u američkom znanstvenom časopisu, piše BBC.

Divovski brodski crv život provodi u tvrdoj ljusci uronjen glavom prema dolje u blatu kojim se hrani. Iako je njegovo postojanje poznato već godinama, dosad nije proučavan nijedan živi primjerak te vrste. Usprkos imenu, zapravo pripada razredu mekušaca.

Ta ‘rijetka i enigmatska vrsta’, znanstvenog naziva Kuphus polythalamia, najveći je živući mekušac poznat čovjeku, objavljeno je u stručnom časopisu američke Nacionalne akademije znanosti.

Skupina filipinskih, francuskih i američkih znanstvenika nedavno je pronašla pet takvih divovskih brodskih crva u zaljevu na filipinskom otoku Mindanau. Postojanje tog bića prije je bilo poznato samo preko pronađenih ljuski, piše New Scientist.

Vrsta je posebna ne samo zbog veličine nego toga što se hrani blatom i morskim sedimentima, zbog čega ima puno manji probavni sustav od drugih brodskih crva.

YouTube Autor: YouTube