SAUDIJSKI KLERIK

Izdao fetvu protiv svih koji žele na Mars

31.10.2013 u 11:51

Bionic
Reading

Član Visokog saudijskog vijeća učenjaka, šeik Ali al Hemki kritizirao je projekt Mars One, pokušaj organizacije komercijalnog putovanja na Mars, koji je privukao 200 tisuća znatiželjnika iz cijelog svijeta. Pritom je izdao fetvu protiv svih koji su se prijavili za taj projekt i žele putovati na Mars

Al Hemki smatra da ta misija nije sukladna praksama 'odgovornog muslimana'. 'Eksperiment će dovesti do uništenja svih uključenih i trebao bi biti proveden sa životinjama, a ne s ljudima', kazao je on.

Šeik je također upozorio da se vjernici ne bi smjeli samo tako prepustiti organizatorima projekta koji će ih odvesti ravno u propast. Od 477 saudijskih državljana koji su se prijavili za misiju samo je šest prošlo prvu selekciju. Projekt Mars One ima cilj stvoriti prvu ljudsku koloniju na drugom najmanjem planetu u Sunčevu sustavu.

ŠTO JE FETVA?

Fetva je pravna odluka odnosno zakonska izjava u islamu koju izdaje pravnik, specijalist za određeni slučaj. Fetva se obično izdaje da bi se razriješilo pitanje u slučaju kad je islamsko pravo nejasno, a može se odnositi samo na pitanja koja nisu izričito precizirana u Kuranu.