najizazovnija godina

U ponedjeljak počinje škola, pogledajte što znamo o tome kako će izgledati nastava

31.08.2020 u 16:02

Bionic
Reading

Nastava počinje 7. rujna, a resorno ministarstvo i HZJZ su izdali upute za početak korona školske godine, međutim, kako će ono što je na papiru uistinu izgledati u praksi, teško je reći

RTL je izdvojio šest najvažnijih stvari za roditelje i učenike uoči početka nove školske godine:

1. Fizički kontakt i nastava

U organiziranju nastave u školama socijalna distanca je prioritet broj jedan. Prema preporukama, svaki razred boravi u svojoj učionici i bilo bi poželjno da se ona ne mijenja. U razredima treba osigurati razmak među učenicima od najmanje 1,5 metra (poželjno je dva), a tamo gdje to nije moguće, organizirat će se smjene. Tamo gdje već nastava ide u dvije smjene, kombinirat će se turnusi s nastavom online od kuće.

U krajnjem slučaju, ako se niti jedno od toga ne može organizirati, učenici će sjediti u razredima kao i do sada, ali obavezno pod maskama, što je izvedivo kod viših razreda OŠ ili pak u srednjoj školi. No, lokalni stožer može donijeti odluku da maske u pojedinim školama nisu ni potrebne.

Preporučuje se što više blok sati, čak i blok-nastava, kako bi se minimaliziralo putovanje nastavnika po različitim školama i previše izmjena u razredima.

Tjelesni odgoj, što podrazumijeva napuštanje učionica, održavat će se, ali uz uputu da se djeca iz različitih razreda ne miješaju niti u svlačionici niti u dvorani. Preporučuje se što više nastave vani.

Za učenike nižih razreda nastava će se odvijati po sistemu "balončić" ili "mjehurić" - sva djeca istog razreda uvijek su na jednom mjestu, skupa sa svojim učiteljem ili učiteljicom.

Uputa je i da se nastava organizira na način da ona za sve učenike ne počinje i ne završava u isto vrijeme, nego u razmaku od 15 do 30 minuta među odjeljenjima, kao i odmori kako bi kontakt s učenicima iz drugih razreda bio što manji. Iz tog razloga, ukida se školsko zvono.

Kako bi se smanjio kontakt među učenicima, čak je predloženo da se kroz hodnike organizira kretanje u jednom smjeru.

S obzirom na upute, još je neizvjesno kako će mnoge škole organizirati dnevni boravak ili pak izborne predmete.

2. Prehrana i odlazak na wc

Prehrana će biti organizirana u razredima na način da se unaprijed može podijeliti u porcije ili pak kao pakirane obroke. Može se organizirati i u blagovaonici, ali uz razmak i po skupinama. Preporuča se i postavljanje pregrada na stolove. Treba izbjegavati dijeljenje čaša, šalica, posuđa i pribora za jelo s drugim osobama.

Na ulaznim vratima u toalet trebalo bi označiti maksimalan broj korisnika, mjesto za red, put kretanja i umivaonike koji se mogu koristiti, a treba se pridržavati razmaka…

Kad je riječ o učenicima od 1. do 4. razreda, o tome kako funkcionira "mjehurić" bit će pod potpunom kontrolom učitelja i učiteljica koji će voditi računa o organiziranim ulascima u učionicu, toaletu, pranju ruku te da djeca ne izlaze iz razreda za vrijeme odmora.

3. Mjerenje temperature

Mjerenje temperature je obavezno. Za sve koji ulaze u školsku ustanovu. Učenicima mjere temperaturu roditelji. A učiteljima se mjeri temperatura pri dolasku u školu, ali se preporuča da je izmjere i kod kuće.

U slučaju povišene temperature, naravno ne dolazi se u školu.

4. Prijevoz do škole

Učenicima se savjetuje izbjegavanje gužvi, nošenje maski je obavezno, a u organiziranom prijevozu mora biti osiguran razmak. Djeca iz iste obitelji mogu sjediti zajedno, a preporučuje se da se prevoze učenici u skupinama kako su i u školama.

U autobusima koji služe isključivo za prijevoz djece, djeca imaju uvijek, po mogućnosti, stalno mjesto na kojem sjede od prvog dana.

5. Što ima ako se netko zarazi?

Ako učenici razviju simptome COVID-a 19 tijekom boravka u školi, odmah se obavještavaju roditelji da dođu po dijete, a ono se odmah mora izolirati od drugih. Kod pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu, u pravilu razred nastavlja s radom najnormalnije.

No, ukoliko se zaraza potvrdi nakon testiranja, svi koji su bili u bliskom kontaktu sa pozitivnim učenikom ili nekim od djelatnika škole idu u samoizolaciju.

Ako više osoba u istom razredu ima simptome, onda se postupa prema mišljenju liječnika.

6. Hoće li se zbog zaraze zatvarati škole?

U slučaju da dođe do većeg broja zaraženih u nekoj od škola, ravnatelji će se zasigurno naći u situaciji da moraju odlučiti hoće li zatvoriti školu. Taj slučaj upute ne predviđaju, iz jednostavnog razloga što će se odluka donositi u hodu. Škola će u suradnji s lokalnim stožerom donijeti odluku o eventualnom privremenom zatvaranju i nastavi od kuće.

"Ravnatelj i lokalni stožeri imaju najbolji pregled situacije na terenu", kazali su nam iz Ministarstva.