što kažu izlazne ankete?

Izbori u Austriji: Za predsjednika ponovno izabran Van der Bellen

09.10.2022 u 18:51

Bionic
Reading

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen osigurao je u nedjelju drugi šestogodišnji mandat osvojivši jasnu većinu glasova na izborima, čime je izbjegao drugi krug, prema projekcijama temeljenim na gotovo svim glasovima.

78-godišnji bivši čelnik Zelenih stekao je široku popularnost zbog smirenosti tijekom razdoblja nacionalne krize, uključujući pad vlade 2019. i ostavku kancelara Sebastiana Kurza prije godinu dana zbog optužbi za korupciju koje Kurz poriče.

Krajnje desna Slobodarska stranka (FPO) bila je jedina stranka u parlamentu koja je postavila svog kandidata na izborima protiv Van der Bellena, koji je 2016. pobijedio u mnogo tijesnoj utrci protiv FPO-ovog protukandidata. Sve ostale stranke u parlamentu podržale su predsjednika.

Austrijski predsjednik obavlja uglavnom ceremonijalnu ulogu, ali ima i velike ovlasti u razdobljima tranzicije i turbulencija. Predsjednik je vrhovni zapovjednik vojske i može smijeniti cijelu vladu ili kancelara.

"Apsolutna većina znači više glasova od svih ostalih (kandidata) zajedno i to treba shvatiti vrlo ozbiljno. Nisam uopće bio siguran da će se to dogoditi, ali jest, i jako sam zadovoljan“, rekao je Van der Bellen na nacionalnoj televiziji ORF. Na izborima je imao šestoricu protukandidata.

  • +5
Alexander Van der Bellen Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Nakon 95 posto prebrojanih glasova danih na biračkim mjestima, projekcija agencije SORA za ORF temeljena na tom brojanju daje Van der Bellenu 56,1 posto glasova, s marginom pogreške od 1,1 postotni bod. Njegov najbliži suparnik je Walter Rosenkranz iz FPO-a sa 17,9 posto.

"Alexander Van der Bellen je doista uspio u prvom krugu osigurati da on bude sljedeći predsjednik. Čestitam mu na tome", rekao je Rosenkranz za ORF.

Glasovi prebrojani u nedjelju ne uključuju glasačke listiće poštom, koji će biti prebrojani u ponedjeljak, ali projekcije su za rezultat u cjelini, uključujući glasanje poštom. Te su se projekcije u prošlosti pokazale vrlo pouzdanima.

Zasebna projekcija ARGE Wahlena za novinsku agenciju APA dala je gotovo identične rezultate SORA-inim: Van der Bellen je prema toj projekciji osvojio 56 posto, a Rosenkranz 17,6 posto glasova.