POVODOM OSLOBAĐANJA GENERALA

Izbjegli Srbi u nedjelju organiziraju veliki prosvjed

23.11.2012 u 15:41

Bionic
Reading

Udruge izbjeglih i prognanih od 1991. do 1995. godine na prostoru bivše Jugoslavije organizirat će u nedjelju prosvjetnu šetnju u središtu Beograda u povodu oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i zatražiti donošenje rezolucije o pravima izbjeglica i prognanika, priopćeno je u petak na tiskovnoj konferenciji u Beogradu.

Šetnja će započeti ispred Saborne crkve u Beogradu nakon mise žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a završiti pred Skupštinom Srbije gdje će udruge predati nacrt rezolucije o poštivanju ljudskih prava izbjeglica i prognanika, sa zahtjevom da je srbijanski parlament usvoji na posebnoj sjednici.

Predsjednik Koalicije udruga izbjeglih i prognanih i zastupnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miodrag Linta pozvao je građane, zastupnike u parlamentu, članove vlade, nevladine udruge i javne ličnosti da se pridruže izbjeglicama i prognanima i podupru njihove zahtjeve Skupštini Srbije.

Linta je na tiskovnoj konferenciji rekao da će uputiti i zahtjeve srbijanskoj vladi.

'Tražimo i da se vlada obveže da će riješiti probleme izbjeglih, prognanih i svih oštećenih građana, kao i da će to pitanje pokretati prilikom službenih sastanaka s predstavnicima međunarodnih institucija', istaknuo je Linta i dodao da će se rezolucija o poštivanju prava odnositi na sve oštećene prognane, izbjegle i sve građane koji su izgubili svoju imovinu, mirovinu ili neko drugo pravo u bivšim jugoslavenskim republikama.