CRKVA OPET DISKRIMINIRA

Izbačeni iz riječkog sjemeništa jer su homoseksualci!

15.11.2011 u 13:13

Bionic
Reading

Početkom ove akademske godine iz riječke je bogoslovije izbačena nekolicina bogoslova, od kojih neki zbog sumnje u njihove homoseksualne sklonosti, priopćeno nam je, na naš upit, iz Riječke nadbiskupije

U dogovoru s poglavarima riječkog Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II, rektorom mons. Nikolom Uravićem i vicerektorom dr. Božidarom Mrakovčićem, izdano je i obrazloženje o tom postupku jer crkveni su propisi

po tom pitanju, drže, jasni.

'Kongregacija za katolički odgoj izdala je 2005. uputu u kojoj se, između ostalog, navodi da ne mogu postati svećenicima osobe za koje se utvrde 'duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti'.

U slučajevima kao što je ovaj ne smije se postupati naglo i nepromišljeno donositi zaključke da se ne bi mladim ljudima učinila nepravda. Također je potrebno izbjegavati sve čime bi se mogla narušiti privatnost tih ljudi, o čemu se od početka slučaja posebno vodi računa. Zbog toga ni u ovome slučaju ne želimo spominjati imena ni broj osoba. Slučajevi se još uvijek pojedinačno razmatraju, a konačnu će odluku donijeti svaki biskup za svog kandidata', obrazlaže se.

Dodaje se da je osoba koja je na nedopušten način, zadirući u privatnost spomenutih bogoslova, došla do za njih kompromitirajućih podataka, odmah sankcionirana udaljavanjem iz sjemeništa zbog samog tog čina, i to još prije nego što se saznalo za sadržaj tih podataka.

Također, u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije stoji da se to pitanje ipak još uvijek smatra u granicama čisto unutarcrkvene problematike te da ne ulazi u javnu sferu.

‘Posebno je osjetljivo, s obzirom da se radi o sudbinama nekolicine mladih ljudi i njihovom pravu na privatnost. U nadi da ćete prihvatiti ovu argumentaciju, smatramo da bi zbog kompleksnosti pitanja, i s obzirom da nisu još donesene konačne odluke, bilo preporučljivo ova vrlo osobna pitanja ne iznositi u javnost’, zaključuje se.

Riječko sjemenište, kada se oduzmu izbačeni, ukupno broji 34 kandidata za svećenički poziv iz cijele Hrvatske, u dobi od 18 do 30 godina. Neslužbeno doznajemo da su se dosad zbog homoseksualnih sklonosti neke osobe već eliminirale iz obuke za svećenički poziv, ali u tajnosti, a u ovom slučaju radi se o trojici koji su trajno suspendirani, među kojima je i kolega koji je špijunirao računala ostalih mladića, te o još trojici za koje se tek treba utvrditi jesu li gay orijentacije.