POZIV NA PRVOMAJSKI MARŠ

'Izađimo danas na ulice da ne bismo sutra bili bez tanjura graha'

25.04.2016 u 10:10

Bionic
Reading

Pod nazivom 'Kapital napada, radnice i radnici - vrijeme je za otpor' pojedini sindikati, udruge i politička stanka Radnička fronta iniciraju prvomajski prosvjedni marš u Zagrebu i pozivaju sve građane da im se pridruže. Prosvjedna kolona krenut će u nedjelju 1. svibnja u podne ispred Radničkog doma na Trgu kralja Petra Krešimira IV

U prosvjedu sudjeluju sindikati TEHNOS - Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ), Radnička fronta (RF), Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) i drugi.

'Prosvjedujemo jer je opća situacija u zemlji iznimno zabrinjavajuća, a posebno nas brine materijalni položaj radne većine - pad životnog standarda i epidemija siromaštva, gubitak radnih mjesta (posebno za mlade!) i nezaustavljivo društveno raslojavanje. Među općim negativnim trendovima kojima svjedočimo i protiv kojih prosvjedujemo možemo izdvojiti napad na javno zdravstvo te sve češće i glasnije najave o totalnoj privatizaciji svih preostalih dobara u zemlji, kao i najave ponovnog produljenja roka za mirovinu te najave mogućeg 9-satnog radnog vremena, više od 100 godina nakon što se radnički pokret izborio za 8 sati rada dnevno kao normu', poručuju organizatori.

Na svom putu kroz centar Zagreba prosvjedna kolona zaustavit će se na nekoliko mjesta koja simboliziraju aktualne probleme. Kolona će se kretati od Radničkog doma preko Šubićeve ulice (INA Naftaplin), Martićeve i Trga burze, Ilice (HZZO), Gundulićeve (HEP), Klaićeve (Tvornica duhana Zagreb) i Talovčeve ulice do Trga Francuske Republike. Na Kegliću će uslijediti govori sindikalista i aktivista te popratni glazbeni program.

Organizatori pozivaju 'sve pojedinke i pojedince, sindikate, središnjice, udruge i druge organizacije, sve one koji su spremni na zajedničku i solidarnu borbu za ostvarenje radničkih prava' da im se pridruže i da zajedno izraze nezadovoljstvo postojećim stanjem u društvu, prije svega položajem radnih ljudi u odnosu na kapital i političku elitu.

'Prvi maj, Praznik rada, datum je čije obilježavanje simbolizira višestoljetne borbe i napore organiziranih radnica i radnika u ostvarivanju pravednijeg i boljeg društva za sve koji žive od svog rada. Prije točno 130 godina 200-tinjak osoba poginulo je u demonstracijama za osmosatno radno vrijeme. Otada se diljem svijeta 1. svibnja simbolično obilježava prosvjedima. Uključite se u borbu protiv sistema koji ljude tjera da idu na proslavu 1. svibnja da bi dobili tanjur graha jer najčešće nemaju što jesti. Ako se ne pokrenemo, taj broj će se samo povećavati. Zato izađimo danas na ulice da ne bismo sutra bili bez tanjura graha', poručuju organizatori.