MILADA PRIVORA:

'Izabranoj predsjednici mogla bi trebati zaštita od izljeva ljubavi'

13.01.2015 u 07:31

Bionic
Reading

Milada Privora, nekadašnja šefica protokola u Uredu predsjednika RH i predavačica na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, puna je riječi hvale za novoizabranu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović koju osobno poznaje već godinama i vjeruje da će se zahvaljujući njoj Hrvatskoj još više otvoriti vrata u Europi i svijetu

Pobjednička kandidatkinja HDZ-a nanovu će dužnost stupiti 18. veljače, kada istječe petogodišnji mandat predsjednika uodlasku Ive Josipovića koji do tada ostaje u Uredu, navela je Milada Privora. Dodala je da će primopredaja vlasti - doček nasljednice u uredu i predaja vlasti - vjerojatno biti odmah sutradan po inauguraciji i trajat će gotovo cijeli dan, jer se očekuje dolazak brojnih državnika, a ta se prilika koristi za bilateralne razgovore.

Predvidivo je bilo da će izabrana predsjednica u ponedjeljak otići u kurtoazni posjet predsjedniku kako bi mu se zahvalila na čestitkama u izbornoj noći, a i kako bi se dogovorili o tehnici primopredaje. 

'Datum primopredaje sad je stvar njihovog dogovora. Vjerojatno će ovo razdoblje do inauguracije iskoristiti za primopredaju, a novoizabrana predsjednica dolazit će radno u Ured kako bi se ispoštovao kontinuitet predsjedničke vlasti', tumači Milada Privora, koja je u izbornoj noći bila u Hypo centru. U kampanji je, kao izvanstranačka osoba, podržavala kandidatkinju HDZ-a koju osobno poznaje već godinama jer su joj unučad pohađala isti vrtić kao i predsjedničina djeca.

'Na njoj nema ništa izvještačeno'

Iako nije sklona dijeliti poslove na tradicionalno muške i ženske, ni mjeriti spolnu ravnopravnost na radnom mjestu, drago joj je što je tako visok i respektabilan položaj osvojila žena.

'Naprosto, svi smo ljudi. No činjenica je da smo za predsjednicu dobili sposobnu, elokventnu, razboritu, svugdje rado viđenu osobu koja je uza sve to i dobra govornica. Mnoga vrata u Europi i svijetu bit će Hrvatskoj još više otvorena. Gospođa Grabar Kitarović zaista plijeni pažnju gdje god se pojavi. Njezin osmijeh je iskren, na njoj nema ništa izvještačeno, ona se iskreno i otvoreno raduje kad je sretna, mila je i ništa joj nije teško', rekla je Privora.

Uvjerena je da će Kolinda Grabar Kitarović 'držati narod na okupu i vratiti mu dostojanstvo', za razliku od nedobrohotnih i po ugled Hrvatske štetnih imputacija da ona dijeli hrvatski narod.

Imponiralo joj je, kaže, kako se predsjednik Josipović obratio biračima nakon proglašavanja rezultata. 

Na pitanje planira li se opet angažirati, ovaj put u Uredu predsjednice, odgovara da je ona uvijek na raspolaganju. Bila je tako i u mandatu predsjednika Ive Josipovića. Odazvat će se onoliko koliko je budu trebali. 'Tu sam da svoje znanje prenesem, kao što ga sada prenosim studentima kako bi danas-sutra kao kompletnije osobe kvalitetno obavljali svoj posao', kazala je Milada Privora.

Uvjerena je, inače, da će Kolinda Grabar Kitarović unijeti promjene u ustroj Ureda, jer je i najavila da će smanjiti broj dužnosnika te će određene dužnosti obavljati stručnjaci volonterski, kao posebni savjetnici, što je i do sada pojedinačno bila praksa. Od svih dužnosnika za očekivati je da ponude ostavke, što je pak uvriježena praksa u svijetu, a na HDZ-ovoj pobjednici je da sama odluči čije ostavke moguće neće prihvatiti.

'Predsjednica će raditi bez praznih riječi, po principu reda, rada i discipline. Vrlo je ugodna sugovornica i suradnica, bez trunke netrpeljivosti, sa svakim lijepo porazgovara. Veliki je radoholik i od svojih suradnika traži isto to - svi će raditi u službi da nam bude bolje', zaključila je Milada Privora.

Kolindi Grabar Kitarović mogla bi trebati zaštita od 'silnih izljeva ljubavi naroda'

Je li novoizabrana predsjednica u statusu štićene osobe? Ona je nekoliko puta, pa i u nedjelju navečer, izjavila da odbija takvu zaštitu jer ne želi da država troši na to dok ona ima 'potpuno povjerenje i vjeru u hrvatski narod, ne boji se i nema potrebu za osiguranjem'.

'Postoje pravilnici i MUP-ove kategorije štićenih osoba. Te službe ne slušaju i ne uvažavaju želje, one su odgovorne za njihove živote. Postoji tzv. vidljivo i nevidljivo osiguranje, koje štićenu osobu i njihovu obitelj imaju pod zaštitom 24 sata dnevno', navodi bivša ravnateljica Državnog protokola dodajući da novoizabranu predsjednicu netko mora štititi i od izljeva silne ljubavi svog naroda. 'Naprosto joj se mora zaštititi osobnost. Svakako da će ona pritom uvesti neka svoja pojednostavljenja; vidjet ćemo koliko će u tome uspjeti.'