u bruxellesu

Izabrano 14 potpredsjednika Europskog parlamenta

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 03.07.2019 22:12
  • Objavljeno 03.07.2019 u 22:12
David Sassolini, šef EP-a

David Sassolini, šef EP-a

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pod predsjedanjem novog predsjednika Europskog parlamenta (EP) Davida Sassolija, zastupnici su u srijedu poslijepodne izabrali i 14 potpredsjednika, većinom iz redova socijaldemokrata i pučana. Na popisu kandidata koji je primio predsjednik Sassoli našlo se 17 imena, a zastupnici su morali zaokružiti najmanje njih osam i najviše 14.

Za potpredsjednike su u prvom krugu, po broju glasova, izabrani Mairead McGuinness (EPP, Irska), Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal), Rainer Wieland (EPP, Njemačka). Katarina Barley (S&D,Njemačka), Othmar Karas (EPP, Austrija), Ewa Bożena Kopacz (EPP, Poljska), Klara Dobrev (S&D, Mađarska), Dita Charanzova (Obnovimo Europu, Češka), Nicola Beer (Obnovimo Europu, Njemačka), Lívia Jaroka (EPP, Mađarska) i Heidi Hautala (Zeleni/EFA, Finska).

Najviše glasova osvojila je McGuinness, sa 618 glasova. U drugom krugu su izabrani Marcel Kolaja (Zeleni, Češka) i Dimitrios Papadimoulis (Ujedinjena ljevica, Grčka), dok je nezavisni kandidat Fabio Massimo Castaldo iz Italije izabran relativnom većinom u trećem krugu.

Za potpredsjednike su glasala 702 zastupnika, a broj važećih glasova bio je 661, s 41 nevažećim glasačkim listićem. Kandidati su trebali osvojiti najmanje 331 zastupnički glas.

Dužnost potpredsjendiak je predsjedati plenarnim sjednicama u odsutnosti predsjednika, mogu predstavljati Parlament na vanjskim događanjima i vršiti dužnosti koje im odredi predsjednik.

U četvrtak će zastupnici izabrati pet kvestora odgovornih za administrativna i financijska pitanja koja se izravno odnose na zastupnike.

Predsjednik, 14 potpredsjednika i 5 kvestora  zajedno čine Predsjedništvo institucije i izabrani su na mandat od dvije i pol godine.

Novi predsjednik Sassoli je u prethodnom, osmom sazivu Europskog parlamenta, bio jedan od potpredsjednika primarno zadužen za proračun.

Također je bio potpredsjednik radne skupine za zgrade, promet i zeleni Parlament, zamjenik predsjednika za politiku susjedstva (Jug/EUROMED/Bliski istok) te član ad hoc radne skupine za provedbu mjera i politika povezanih s pitanjem sigurnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!