ČLAN PREDSJEDNIŠTVA SAB-A:

'Iza uhićenja Boljkovca stoji proustaška desnica'

06.11.2011 u 15:31

Bionic
Reading

U Sošicama i Radatovićima na Žumberku obilježava se danas 69. obljetnice formiranja XIII. Proleterske brigade Rade Končar, a tadašnji komandant brigade general Rade Bulat kazao je kako ne može oprostiti nikome tko dovodi u pitanje žrtvu za oslobođenje Jugoslavije i Hrvatske

Nakon polaganjem vijenaca i davanja počasti poginulima na spomen kosturnici u Sošicama s posmrtnim ostacima 380 partizana, general Rade Bulat rekao je, uz ostalo, kako mu je i danas teško govoriti o tim zbivanjima u kojima su ginuli i krv prolijevali njegovi suborci, te da 'ne može oprostiti nikome tko dovodi u pitanje tu žrtvu za oslobođenje Jugoslavije i Hrvatske'.

Komentirajući novinarima uhićenje Josipa Boljkovca, bivšeg šefa Povjerenstva OZN-e za kotar Karlovac osumnjičenog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz svibnja 1945. na području Duge Rese, te novinarske upite 'jesu li na redu i on i Josip Manulić', Bulat je kazao kako ga nije do sada nitko ni zvao ni ispitivao.

Napomenuo je da mu nije poznato ni u vezi kojeg bi to događaja mogao biti ispitivan i uhićen. Dodao je kako je kao predratni član Komunističke partije i jedan od organizatora otpora fašizmu dao sve što je mogao u toj borbi.

Rade Bulat nadalje je kazao kako se 'ni u Dalmaciji, Korduni ni Žumberku nije pitalo tko je koje vjere ili nacije, a posljednjih ga godina', kaže, 'guraju da bude nešto po naciji'

Vinko Šunjara, član Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca, komentirajući novinarima uhićenje Josipa Boljkovca kazao je da on kao i ostali iz SAB-a osuđuju zločin i nemaju ništa protiv da se provjere činjenice o mogućim zločinima, no izrazio je veliku sumnju u objektivnost istrage.

Šušnjara je ustvrdio kako 'funkcija te istrage nije istina' nego 'pokušaj proustačke desnice da pokaže da ako je istina da ustaše nisu bile na pravoj strani, istina je i da nisu bili bolji ni antifašisti'.