ANTI-GAY KAMPANJA

Iza referenduma o braku stoji vrh Katoličke crkve

15.05.2013 u 17:15

Bionic
Reading

Čak i ako organizatori referenduma koji zahtijevaju promjenu Ustava i definiranje braka kao isključive zajednice muškarca i žene uspiju sakupiti 415 tisuća potpisa, Vlada će pokušati otežati održavanje referenduma, navodi Jutarnji list

U tom slučaju, od Ustavnog suda namjerava se zatražiti mišljenje je li u skladu s Ustavom zahtjev za decidiranim definiranjem braka kao isključivo muško-ženske zajednice, na čemu inzistiraju Katolička crkva i katoličke udruge, a podržavaju ih i pravoslavna i islamska zajednica, potvrdio je sugovornik iz vrha Vlade.

Vlada Zorana Milanovića smatra kako je pokušaj referenduma prvenstveno politička akcija i udar na vladajuću koaliciju, a tek zatim izraz zabrinutosti zbog nekakvog promicanja prava homoseksualnih osoba. Tim više jer Vlada ne namjerava izjednačiti istospolne zajednice s heteroseksualnima, potvrdio je sugovornik Jutarnjeg. U Vladi, kažu, znaju kako iza referendumske akcije stoji vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Ustavni stručnjak Branko Smerdl za Jutarnji list je istaknuo kako ustavni suci ne bi trebali čekati okončanje sakupljanja potpisa, nego bi se o tome trebali izjasniti odmah. Zakon predviđa mogućnost da se Ustavni sud vlastitom inicijativom uključi u referendumski postupak, ali ona se dosad nije koristila. U nekim ozbiljnim zemljama karakter planiranog referenduma ocjenjuje se odmah na početku, dok je potpisivanje inicijative još u tijeku. Tako se društvena energija ne investira u nerealne projekte, odnosno bezizgledne referendume.

Usput budi rečeno, iza inicijative 'U ime obitelji' stoji nekolicina radikalnih katolika okupljenih u političku stranku HRAST. Tako je dosad, u posljednjih 10-ak godina, pokušala zabraniti umjetnu oplodnju, rad nedjeljom, zdravstveni odgoj, a sada je došla i do gay brakova.

Udruge Iskorak i Kontra su pozdravile činjenicu da se Vlada RH neslužbeno izjasnila da je neprihvatljiv i neustavan referendum na kojem bi se odlučivalo o uskraćivanju zaštite obiteljskog života istospolnim parovima, konkretno prava na brak.

'S druge strane, smatramo krajnje zabrinjavajućom izjavu predstavnika Vlade da 'ne namjerava izjednačiti homoseksualne zajednice s heteroseksualnima'. Vlada, iako očito prepoznaje da se ovdje radi o osnovnom ljudskom pravu na zaštitu obiteljskog života, očito ne želi poduzeti konkretne korake kako bi zaustavila diskriminaciju istospolnih parova u svakodnevnom životu', navodi se u priopćenju Lezbijske grupe Kontra i Iskoraka.

Vladi RH poručuju da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve i konzervativnog djela građana. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena.

'Još jednom tražimo od Vlade i Sabora da ispune svoju ulogu i zaštite naša ljudska prava kao građana i građanki ove države', poručuju Kontra i Iskorak.