SANJA SARNAVKA 'U MREŽI PRVOG'

'Iza inicijative 'U ime obitelji' stoji netko jako moćan'

17.05.2013 u 14:24

Bionic
Reading

Predstavnica inicijative 'U ime obitelji' Željka Markić, koja diljem Hrvatske prikuplja potpise za raspisivanje referenduma kojim bi se ishodilo ustavno definiranje braka kao zajednice žene i muškarca, potvrdila je da je akcija namjerno tempirana uoči lokalnih izbora. 'Građani su dobili priliku doznati kakav stav prema braku imaju političke stranke i kandidati i slažu li se s time da se u Ustav unese odredba da je brak životna zajednica žene i muškarca', rekla je Markić na Hrvatskom radiju. Za Sanju Sarnavku iz Kuće ljudskih prava bavljenje tom temom u vrijeme teške ekonomske krize je 'ne samo smiješno, nego i tužno'

'Nije potrebno ograničavati ni diskriminirati bilo koga. Čini mi se da bi temelj svake obitelji, a meni je svejedno kako će ona izgledati, trebala biti ljubav. Danas je Dan borbe protiv homofobije, pa ova akcija sigurno ne radi na tragu da se homofobija ukine, nego inzistira na tome da su istospolne veze neprirodne i nešto protiv čega bismo se trebali boriti', upozorila je Sanja Sarnavka gostujući u emisiji 'U mreži Prvog' na Hrvatskom radiju.

Emisija je bila posvećena prikupljanju potpisa za referendum inicijative 'U ime obitelji', a sve kako bi se u Ustav unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Aktivisti inicijative do sada su prikupili 215.000 potpisa od 375.000, koliko im, u dva tjedna prikupljanja suglasnosti građana, treba za raspisivanje referenduma.

'Ako smo u četiri dana prikupili toliko potpisa, ne sumnjam da ćemo u idućih 11 dana prikupiti dovoljan broj za referendum. Zahtjev nije protuustavan, a Sud za ljudska prava nedavno je rekao da pravo na istospolni brak ne spada u temeljna ljudska prava. Dakle inicijativa nije ni protuustavna, ni protuzakonita, ni protiv ljudskih prava, pa koga smeta omogućiti građanima da kažu žele li na referendum', smatra Željka Markić

Podatak koji je iznijela, a po kojem potpise na 2.000 lokacija prikuplja 5.000 volontera, za Sanju Sarnavku je 'fascinantan'. 'Čudno mi je da se troše tolika energija i toliki novac jer ne postoji ugroza braka kao zajednice žene i muškarca te da imate takvu organizaciju koja me podsjeća na vojnu i koja je tako fantastično organizirana. Netko jako moćan i netko tko ima jako dobru mrežu stoji iza toga', istaknula je Sarnavka uz ironičnu primjedbu da joj se 'nakon referenduma održe instrukcije kako se to sve radi'.

Priznajući da je 'puno problema u društvu, osobito ekonomskih', Željka Markić je ustvrdila da je cilj inicijative to da 'nema nedoumica oko toga što većina građana želi za tako ozbiljno pitanje kao što su brak i obitelj'. 'O obitelji kao temelju društva i braku kao zajednici koja je vrlo važna sami građani trebaju dobiti priliku reći što misle', rekla je Markić te odbacila prozivke da je inicijativa 'U ime obitelji' – homofobna.


Komentar o prikupljanju potpisa za referendum i mogućnost da je inicijativa protuustavna dao je i Robert Podolnjak, stručnjak za ustavno pravo, ali i kandidat za zamjenika gradonačelnika Varaždina na posljednjim izvanrednim izborima u tom gradu. Podolnjak je tada bio kandidat za zamjenika Ladislavu Ilčiću, vrlo aktivnom i u inicijativi 'U ime obitelji', jednom od ključnih ljudi udruge GROZD, te ponovno kandidatu pokreta HRAST za varaždinskoga gradonačelnika i nositelju njihove liste za Gradsko vijeće na predstojećim lokalnim izborima.

Podolnjak, inače, ne smatra da postoji nešto protuustavno te je skrenuo pozornost na to da u Obiteljskom zakonu stoji definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.

'Ukoliko bismo smatrali da je ova inicijativa protuustavna, onda bismo i u Obiteljskom zakonu imali odredbu koja bi bila protuustavna, što bi bilo apsurdno. Takvu odredbu nitko nije doveo u pitanje – ni Ustavni sud po službenoj dužnosti ni bilo tko drugi - koliko je meni poznato', rekao je Podolnjak.

Pojasnio je i da je intencija raspisivanja referenduma to da se 'definiciju braka sa zakonske razine digne na ustavnu razinu', pa bi se 'u budućnosti znatno teže mijenjala ta definicija'. Ukazao je i na to da bi na referendumu, ukoliko inicijativa prikupi dovoljno glasova za njegovo raspisivanje, svejedno bilo koliko bi građana izašlo na izjašnjavanje. 'Bez obzira na broj birača koji su izašli na referendum, većina onih koji su pristupili odlučivala bi o sudbini inicijative, a Sabor bi morao poštivati izraženu volju građana', zaključio je Podolnjak.