ŽRTVA PROGONA

'Iz SDP-a sam izbačena zbog prezimena'

27.01.2010 u 12:54

Bionic
Reading

'Kada sam Ivu Jelušića upitala koji su to dokazi da sam radila za Bandića, odgovorio mi je 'kako dokaza baš i nema, ali da je općepoznato da smo mi Velnići – bandićevci', kazala nam je Ljiljana Velnić

Prije nešto više od tjedan dana Glavni odbor SDP-a je na temelju prijedloga Predsjedništva SDP-a iz stranke izbacio, jer su svojim ponašanjem naštetili ugledu stranke, četrnaest članova među kojima je i Ljiljana Velnić.

Članovi su otpust dobili zato što se smatra da su pomagali Milanu Bandiću u kampanji. Međutim, Velnić tvrdi da u Bandićevu stožeru 'ni kavu nije popila' te da su je iz stranke izbacili zbog prezimena.

Uz to dodaje da je iz stranke izbačena, o čemu svjedoči i dopis iz SDP-a, koji je potpisao predsjednik GO-a Josip Leko, kao članica Gradskog odbora Zagreb, iako se iz istog zbog promjene prebivališta ispisala šest mjeseci ranije.

Prpić: Nisam slagala popis

Do izjave Ive Jelušića i Josipa Leke, ni nakon nekoliko pokušaja, nismouspjeli doći, a Iva Prpić demantira da je sastavljala bilo kakav popis.'Molim? To je neistina. Ovo mi je potpuni šok za organizam. Nikakavpopis nisam sastavljala i žao mi je što gospođa Velnić misli da sam jato radila. Pridaje mi preveliku važnost, ja ipak nisam toliko moćna',prokomentirala nam je Prpić.

'Mene su oduvijek u stranci percipirali kao suprugu Vlatka Vladimira Velnića. Nažalost, taj seksistički pristup uobičajen je u hrvatskom društvu.

Činjenica je da je moj suprug bio u Bandićevu stožeru te ga je javno  podupirao, nije to nikakva tajna, ali ja tamo ni kavu nisam popila, a kamoli da sam pomagala u njegovoj predsjedničkoj kampanji', tvrdi Velnić

U SDP-ovu zagrebačku ekspozituru, kaže, ušla je 2002, a sve do 23. lipnja 2009. bila i članica SDP-a GO Zagreb – ogranak Tuškanac, članica GO Zagreb, članica predsjedništva SDFŽ GO Zagreb i članica predsjedništva SDFŽ MO Gornji Grad Zagreb.

'Zbog promjene prebivališta i selidbe u drugu županiju, zatražila sam, jer to Statut SDP-a članak 10. propisuje, da me se izbriše iz zagrebačke organizacije. To je učinjeno i u svom novom prebivalištu sam iznova učlanjena', kazala je Velnić.

Seriju birokratskih nelogičnosti prije negoli je izbačena iz stranke, SDP je, tvrdi, napravio dva dana uoči sjednice GO-a, kad su je v. d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Ivo Jelušić i v. d. tajnica Iva Prpić vratili na popis zagrebačke organizacije, iako njegov član više nije ni bila, pa je temeljem tog popisa GO na prijedlog Predsjedništva ona izbačena iz stranke.

'Mogu prihvatiti činjenicu da stvari zapnu zbog birokracije. Međutim, sve se lako da provjeriti. Pa ja sam za na unutarstranačkim izborima u srpnju, kada smo birali kandidata za predsjedničke izbore, glasovala kao član SDP-ove organizacije u županiji u kojoj sam prijavljena, a ne u Zagrebu.

Pisala sam nekoliko dana nakon isključenja Leki i Jelušiću, ali odgovor nisam dobila. Jelušić mi se javio telefonom ispričao se zbog pogreške, a kada sam ga upitala koji su to dokazi da sam radila za Bandića, odgovorio mi je 'kako dokaza baš i nema, ali da je općepoznato da smo mi Velnići – bandićevci', ispričala nam je Velnić.

Unatoč neugodnom iznenađenju koje joj je stranka priredila, Velnić od borbe za povratak u stranku ne odustaje, jer na odluku o izbacivanju iz stranke ima pravo žalbe Nadzornom odboru SDP-a za koju vjeruje da će biti usvojena, jer ne postoje nikakve stvarne činjenice koje govore u prilog tome da je radila protiv stranke.

Upitana boji li se za svoje radno mjesto, trenutačno je zaposlena u Zagrebačkom holdingu u podružnici Upravljanje sportskim objektima, odgovorila je da je danas sve moguće, pa i to.