OD PET POGINULIH

Iz rudnika u Zenici izvučena tijela dvaju rudara

06.09.2014 u 18:47

Bionic
Reading

Ekipe za spašavanje u subotu oko 17 sati uspjele su izvući tijela dvojice od pet rudara koji su smrtno stradali u rudniku ugljena 'Raspotočje' kod Zenice, a nakon toga su nastavili s izvlačenjem ostalih tijela

Glavni rudarski inspektor Federacije BiH Nuraga Duranović kazao je kako bi još dva tijela trebala biti izvučena do 20 sati.

Više od 48 sati trebalo je članovima timova za spašavanje da prokopaju prolaz kroz koji je bilo moguće izvući tijela poginulih u nesreći što ju je prouzročio gorski udar kada je došlo do obrušavanja velikih količina zemlje u jami i pristupnim hodnicima.

U jami su tada zatrpana 34 rudara, a njih 29 je preživjeo i spašeni su u petak poslije podne.

Do jednog tijela bit će posebno teško doći, jer je do dijela rudnika u kojemu se nalazi potrebno prokopati dodatnih 150 metara naslaga zemlje.

'Očekujemo da ćemo akciju spašavanja završiti sutra', kazao je Duranović.

Točni uzroci smrti poginulih rudara bit će poznati tek nakon obdukcije, no Duranović je kazao kako je najvjerojatnije riječ o gušenju metanom koji se oslobodio pri gorskom udaru.

Rudari koji su preživjeli nesreću i koji su spašeni u petak potvrdili su kako je dio njih odmah nakon gorskog udara izgubio svijest zbog širenja otrovnih plinova, no najveći broj je se ipak uspio probiti do dijela jame u kojemo je postojao dotok svježeg zraka.

'U ovoj jami doista rade najhrabriji ljudi', kazao je u subotu predsjednik sindikata 'Raspotočja' Mehmed Oruć, komentirajući ovu tešku nesreću.

Iz županijske bolnice u Zenici potvrđeno je kako je svih 29 rudara koji su preživjeli nesreću pregledabo i pružena im je sva potrebna liječnička pomoć.

Nakon toga je samo jedan rudar zadržan na ortopedskom odjelu bolnice, a ostali su pušteni na kućno liječnje.