NADVIO SE CRNI DIM

Iz poplavljene kemijske tvornice u Texasu odjekuju eksplozije

31.08.2017 u 12:17

Bionic
Reading

Crni dim se u četvrtak nadvio nad poplavljenu kemijsku tvornicu u gradu Crosbyiju u Teksasu iz koje su se čule eksplozije, prenose američki mediji a francuska grupacija Arkema potvrdila je dvije eksplozije upozoravajući da mogu uslijediti nove.

'Želimo da lokalno stanovništvo bude svjesno da je proizvod uskladišten na više lokacija u tvornici i da ostaje opasnost od novih eksplozija', objavila je Arkema u priopćenju. 'Molimo vas da se ne vraćate u evakuirano područje sve dok se ne proglasi sigurnim'.

Tvrtka je iz poplavljene tvornice evakuirala preostale radnike u utorak a istog dana iz opreza su evakuirani i stanovnici okruga Harrisa u Teksasu koji žive u krugu od 2,4 km oko tvornice kemijskih proizvoda francuske grupacije Arkeme.

Arkema je tada upozorila okrug na 'moguću reakciju nekih kemijskih proizvoda u pogonima'.

'Kemijska reakcija može prouzročiti požar, zbog čega se može stvoriti velika količina crnog dima', dodaje se u priopćenju.

Vlasti nisu rekle ništa o eventualnoj toksičnosti dima ni o kakvim je kemijskim proizvodima riječ.

Arkema koja kotira na burzi, multinacionalna je kompanija sa sjedištem blizu Pariza. Tvornica u Teksasu proizvodi organske perokside koji se koriste u proizvodnji umjetnih smola, polistirena, boja i drugih proizvoda.

  • +17
Posljedice uragana Harvey Izvor: Reuters / Autor: ADREES LATIF