reagiranje

Iz Ministarstva tvrde kako Ćorić nije sudjelovao u dodijeli koncesije za hidroelektranu na Jadru: 'Odluku je donijelo povjerenstvo od šest osoba'

31.03.2022 u 16:28

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja reagiralo je na medijske natpise o sumnjivoj dodijeli koncesije za korištenje hidroelektrane na solinskoj rijeci Jadro lokalnoj zaštitarskoj tvrtki 007 Miletić koja je za proizvodnju i distribuciju električne energije registrirana prije tri mjeseca

Reagiranje ministarstva prenosimo u cjelosti.

'Vezano za medijske napise o dodjeli koncesije za malu hidroelektranu na rijeci Jadro, ističemo kako ministar Tomislav Ćorić nije sudjelovao ni u jednom dijelu postupka, već je odluku donijelo stručno povjerenstvo sastavljeno od šest osoba koji svi stoje iza svoje odluke.

Povjerenstvo je sastavljeno od djelatnika Ministarstva iz nekoliko nadležnih uprava, te predstavnika Hrvatskih voda, a svoju odluku donijelo je jednoglasno.

Isto tako, treba istaknuti kako Stručno povjerenstvo provodi cjelokupni postupak do sklapanja Ugovora potpuno samostalno, sukladno Zakonu o koncesijama i Zakonu o javnoj nabavi, dok ministar, kao čelnik javnog tijela, isključivo potpisuje pripremljeni akt.

Dakle, ministar Ćorić ni u kojem dijelu postupka odabira niti prijedloga odluke nije sudjelovao, te je odluka donesena isključivo temeljem prijedloga Stručnog povjerenstva koje je provelo cijeli postupak javnog nadmetanja.

Sukladno Zakonu o koncesijama, postupak davanja koncesije započinje danom objave obavijesti o namjeri davanja koncesije u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske. Zakon o koncesijama kao ni Zakon o javnoj nabavi niti jednom odredbom ne propisuje potrebu objave javnog nadmetanja na drugom mjestu i ti su zakoni iznad svih drugih propisa.

Slijedom navedenog, Javni natječaj za davanje koncesije za korištenje vodne snage rijeke Jadro za proizvodnju električne energije u maloj hidroelektrani snage do 5 MW objavljen je u Elektroničkom oglasniku javne nabave, sukladno Zakonu o koncesijama i Zakonu o javnoj nabavi.

Posebno naglašavamo kako je javni natječaj trajao 32 dana i putem EOJN bio je dostupan svim zainteresiranim gospodarskim subjektima. Zakon o koncesijama propisuje minimalno trajanje javnog natječaja od 30 dana.

Sukladno Dokumentaciji za nadmetanje kriterij za odabir najpovoljnije ponude je najviši iznos ponuđene jednokratne naknade za koncesiju, a minimalni iznos jednokratne naknade određen je sukladno Uredbi o uvjetima davanja koncesija za gospodarsko korištenje voda, temeljem recentnih podataka dostavljenih od HEP-a.

Napominjemo da je Davatelj koncesije i ranije imao javno nadmetanje za davanje koncesije za korištenje vodne snage, radi proizvodnje električne energije u maloj hidroelektrani snage do 5 MW. Taj postupak proveden je na istovjetan način kao i predmetni postupak za korištenje vodne snage rijeke Jadro te isto tako objavljen samo u Elektroničkom oglasniku javne nabave.

Na natječaj za stjecanje koncesije za korištenje vodne snage rijeke Jadro za proizvodnju električne energije u maloj hidroelektrani snage do 5 MW pristigle su 3 ponude i to:

STARAC d.o.o., Kralja Krešimira 1A, Kaštel Kambelovac – iznos ponuđene jednokratne naknade: 300.000,00 kn

007 MILETIĆ d.o.o., Kralja Zvonimira 75, Solin – iznos ponuđene jednokratne naknade: 265.200,00 kn

PRIMULA COMPANY d.o.o., Kralja Zvonimira 75, Solin - iznos ponuđene jednokratne naknade: 56.200,00 kn

Pregled i ocjena pristiglih ponuda obavljena je u razdoblju od 10. do 28. veljače 2022., te je u predmetnom postupku Stručno povjerenstvo utvrdilo da ponuda ponuditelja STARAC d.o.o., Kralja Krešimira 1A, Kaštel Kambelovac, ne ispunjava zahtjeve i uvjete iz Dokumentacije za nadmetanje točnije točke 12. dokumentacije koja propisuje obavezu uvezivanja ponude i označavanja stranice ponude.

Ista je Zapisnikom o pregledu i ocjeni ponuda, ocijenjena kao neuredna, iz kojeg razloga ju je bilo potrebno odbiti i isključiti iz daljnjeg postupka odabira (članak 34. stavak 4. Zakona o koncesijama propisuje da će Davatelj koncesije neuredne ponude obiti rješenjem). Razlog zbog kojeg je predmetna ponuda odbijena kao neuredna naveden je u Zapisniku o pregledu i ocjeni ponuda koji je javno dostupan na stranicama EOJN-a), s čime se, kako je jasno vidljivo u zapisniku, jednoglasno složilo šesteročlano Povjerenstvo.

Kada Odluka o davanju koncesije postane izvršna, to ne znači da odabrani koncesionar može početi koristiti koncesiju. Svi zainteresirani ponuditelji bili su obavezni potpisati prihvaćanje nacrta Ugovora o koncesiji i Koncesijske uvjete Hrvatskih voda, koji su bili sastavni dio Dokumentacije za nadmetanje i kojima je jasno propisano da je Koncesionar obavezan ishoditi odgovarajuće rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš i prirodu te početi koristiti koncesiju u roku od 4 godine.'