ZAŠTITA ZAKONITOSTI

Iz Ministarstva pravosuđa pojasnili tko će obaviti nadzor odluke o roditeljima odgajateljima

08.01.2022 u 17:58

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa i uprave u subotu je, reagirajući na nezadovoljstvo udruge U ime obitelji koja je od njega tražila da obavi nadzor vezano za zakonitost izmijenjene odluke Grada Zagreba o mjeri roditelj odgojitelj, poručilo da su to na postupanje proslijedili nadležnim tijelima.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave, proslijedilo je predstavku udruge 'U ime obitelji' na postupanje nadležnim tijelima - Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u čijem su djelokrugu natalitetna politika, odnosno pitanja vezana uz obitelj", naveli su u priopćenju.

U Ministarstvu su objasnili kako je Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da država radi zaštite ustavnosti i zakonitosti kao i zaštite prava građana obavlja nadzor nad zakonitošću rada i akata tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

"Člankom 79. tog Zakona propisano je da nadzor zakonitosti općih akata koje u samoupravnom djelokrugu donose predstavnička tijela općina, gradova i županija obavljaju nadležna tijela državne uprave, svako u svojem djelokrugu, sukladno posebnom zakonu. Nadzor zakonitosti općeg akta obavlja ono tijelo državne uprave u čijem djelokrugu je upravno područje na koje se konkretni akt odnosi", istaknuli su u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Zbog toga su, dodaju, predstavku udruge „U ime obitelji“ na postupanje proslijedili nadležnim tijelima - Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade te Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ranije danas predstavnici udruga "U ime obitelji", Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i Građanske inicijative "U djeci je budućnost" najavili su da će sljedećeg tjedna Visokom upravnom sudu podnositi zahtjeve za ocjenu zakonitosti izmijenjene odluke Grada Zagreba o naknadama za roditelje odgojitelje kojom su im ukinuta i znatno ograničena prava.

Izvršna direktorica udruge "U ime obitelji" Željka Markić odluku je nazvala samovoljnom i protuzakonitom te očekuju da Ministarstvo uprave ili Ministarstvo obitelji "djeluju kao institucije hrvatskog društva i štite građane od samovolje lokalnog šerifa Tomaševića".

Najavili su i da će ići prema Ustavnom sudu, a veliko nezadovoljstvo izrazili su i što od Ministarstva pravosuđa i uprave, a niti od drugih državnih tijela nisu dobili očitovanje na spornu odluku.