tvornica

Iz grada Varaždina kažu da Caldezonia nije spominjana kao izvor zaraze

17.12.2020 u 21:28

Bionic
Reading

Iz uprave Grada Varaždina u četvrtak navečer su reagirali na priopćenje iz Grupe Calzedonia, navevši da Grad ni gradski Stožer civilne zaštite nisu spominjali tu tvrtku kao izvor zaraze koronavirusom. Iz gradske uprave priopćenjem su se oglasili nakon što je Grupa Calzedonia ranije danas u priopćenju za javnost prozvala Grad Varaždin i gradski Stožer civilne zaštite zbog, kako su ustvrdili, neargumentirane optužbe da su tvornice Grupe Calzedonia u Varaždinskoj županiji izvor zaraze SARS-Cov-2 virusom.

Varaždinska gradska uprava ističe da niti gradonačelnik niti voditelj gradskog Stožera CZ nisu spominjali tvrtku Calzedonia kao izvor zaraze.

„To je jasno već i po tome što je testiranje u Calzedoniji najavio ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Capak, dakle niti je Grad predložio niti je mogao izabrati Calzedoniju”, dodaje se.

U priopćenju stoji i da je Grad Varaždin još u studenome tvrdio da se po broju zaraženih u pojedinim općinama jasno vidi kako je najviše zaraženih osoba u onim gradovima i općinama u kojima su najveće gospodarske zone, a to su Varaždin, Ludbreg, Kneginec i Trnovec te da se zaraza mogla učinkovitije spriječiti da se tada krenulo s testiranjem.

Navodi se i kako Grad Varaždin nije osnivač zdravstvenih ustanova pa nije ni mogao ponuditi testiranje, nego je mogao samo ponuditi sufinanciranje kupnje testova.

„Što se pak tiče tvrdnje o odnosu grada prema stranim investitorima, Calzedonia sama sebi skače u usta jer su upravo na području grada u roku od nekoliko mjeseci ostvarili svoju investiciju 2006. godine”, stoji u priopćenju Grada iz kojeg poručuju i da ljudi, osobito bolesni, nisu statistički podaci nego osobe.

  • +4
Koronavirus, Varaždin Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dodaje se kako je na pitanje novinara zašto je Nacionalni stožer odlučio početi brza testiranja upravo u Grupi Calzedonia, načelnik gradskog stožera Civilne zaštite i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar odgovorio da ne zna zašto je tako odlučeno jer nema tu informaciju.

Iz Grupe Calzedonia ranije danas su priopćili da je nakon brzog testiranja zaposlenika Grupe Calzedonia u Varaždinu, kojem je dobrovoljno pristupilo 1747 zaposlenika, utvrđeno da je pozitivno na koronavirus 55 zaposlenika, odnosno 3,1 posto.