OD PARTICIPACIJE I POBAČAJA

Iz blagajne KBC-a Rijeka nestalo 773 tisuće kuna

06.04.2009 u 12:47

Bionic
Reading

Riječki Klinički bolnički centar (KBC) danas je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja 'jer su ciljanim nadzorom i revizijom rada blagajne i prijamnih kancelarija u toj bolnici utvrđene nepravilnosti i nedostatak novca od naplaćenih participacija i računa za zdravstvene usluge', izvijestio je danas na konferenciji za novinare ravnatelj KBC-a Herman Haller

RIJEKA - Haller je rekao da je u prijamnoj kancelariji na ulazu u Kliniku za ginekologiju i porodništvo pronađen veći broj naplaćenih uplatnica, ali novac nije predan u blagajnu prijamne kancelarije ni u glavnu blagajnu te, po prvim spoznajama, postoji manjak i na drugim mjestima u bolnici.

Na osnovi pronađenih uplatnica, dosad je utvrđeno da nedostaje 773.265 kuna, naplaćenih od rujna prošle godine do početka travnja ove godine za participacije, usluge namjernog prekida trudnoće i nazočnost muža na porođaju.

Haller je dodao da je konačna svota sigurno veća i da će se utvrditi u daljnjoj obradi.

Bolnica je imenovala interno povjerenstvo za utvrđivanje nepravilnosti u radu blagajne i prijamnih kancelarija, a o nalazu je obaviješteno Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Anđelko Đirlić,  Herman Haller i Nikša Marušić

Protiv počinitelja podnesena je kaznena prijava Županijskome državnom odvjetništvu i primorsko-goranskoj Policijskoj upravi, od kojih riječka bolnica očekuje potporu i pomoć u utvrđivanju činjenica i otkrivanju počinitelja eventualnih kažnjivih djela, rekao je Haller.

Ciljani nadzor rada blagajne i prijamnih kancelarija obavljen je 2. travnja, kada je utvrđeno da naplaćeni novac nije položen u blagajnu Službe za gospodarsko-financijske poslove.

Odmah zatim blokiran je rad središnje blagajne i uzete su blagajničke knjige, a sljedećih dana, 3., 4. i 5. travnja, obavljena je revizija tog dijela poslovanja KBC-a i utvrđen je manjak novca.

Na novinarski upit Haller je objasnio da je kaznena prijava podnesena protiv nepoznatih počinitelja jer se, kad je riječ o naplati usluga, radi o lancu osoba u sustavu koje nadziru jedna drugu.

Na upit o povodu za izvanredni nadzor Haller je odgovorio kako je promatranjem prihoda uočeno da se podaci o dodatnim prihodima bolnice, kao što su participacije ili namjerni prekid trudnoće, "ne poklapaju".

Istaknuo je da se u bolnici svake godine provode inventure koje su dosad pokazale da blagajne uredno rade.

Dodao je da blagajnički sustav u bolnici pripada tzv. nemedicinskom dijelu te da se, kad je riječ o nepravilnostima, najvećim dijelom radi o administrativnom osoblju, ali ne isključuje se mogućnost sudjelovanja medicinskog osoblja koje naplaćuje manji dio usluga.

Haller je još rekao da riječki KBC na mjesec ostvaruje od 400 do 500 tisuća kuna dodatnih prihoda od participacija i usluga koje se naplaćuju te da nazočnost muža na porođaju stoji 300 kuna, a namjerni prekid trudnoće 1990 kuna.

Primorsko-goranska Policijska uprava potvrdila je da su od ravnatelja KBC-a primili kaznenu prijavu u kojoj se navode moguće nezakonitosti u radu blagajničkih služba bolnice te da je policija počela provjeravati i utvrđivati činjenice iz prijave.