virovitički šef u akciji

Ivica Kirin oživljava prugu staru 50 godina: Bila je isplativa u vrijeme Jugoslavije

15.02.2018 u 15:27

Bionic
Reading

Virovitičani ponovno pokreću postupak rekonstrukcije željezničke pruge na liniji Virovitica mađarski grad Barcs. Ta je trasa, kako kažu, do 1965. godine funkcionirala kao jedna od najisplativijih u bivšoj državi

'Željeli bismo ponovno pokrenuti tu prugu isključivo iz gospodarsko-turističkih razloga. U planu je, naime, izgradnja i uređenje gospodarske Megazone, a spajanje s gradom Barcsom dodatno bi potaknulo razvoj gospodarstva na ovom području', rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin na sastanku s državnom tajnicom za promet Nikolinom Brnjac, stoji na službenim stranicama Grada Virovitice.

Postojeća trasa, dodao je Kirin, do 1965. godine funkcionirala je kao jedna od najisplativijih u bivšoj državi. Prva željeznička pruga koja je prolazila kroz Viroviticu povezivala je upravo Barcs u susjednoj Mađarskoj i Pakrac, a sagrađena je 1884. Promet se na njoj odvijao do kraja šezdesetih godina.

Zajedno s virovitičkim gradonačelnikom sastanku je nazočio i virovitičko-podravski zamjenik župana Marijo Klement te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric. Govorilo se i o izgradnji brze ceste, priopćeno je na službenim stranicama grada Virovitice, od Vrbovca preko Bjelovara do Virovitice i Terezinog Polja, jednom od najvažnijih strateških projekata toga dijela Hrvatske. Trenutno se radi na Studiji izvodljivosti, a po njezinu završetku krenut će se u projektiranje i pripremu ceste za dobivanje građevinske dozvole.

Kirin na predstavljanju knjige o Feral Tribuneu Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Gazdek