NOVAC JE BIO VAŽNIJI

Ivan Pavao II štitio svećenika pedofila

06.05.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Ivan Pavao II prikrivao je teške zločine osnivača Kristovih legionara, oca Marciala Maciela Degollada, koji je umro 2008. u 87. godini, piše u najnovijem broju njemački tjednik Stern, navodeći da bi to mogla biti prepreka u procesu beatifikacije Ivana Pavla II

Njemački tjednik, kako prenosi Večernji, optužuje i Benedikta XVI da nije, kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere, produbio, nego je arhivirao istragu protiv Degollada iako su optužbe bile teške. Taj je meksički svećenik navodno bio zaštićen jer je uspijevao prikupiti golemu količinu novca za Katoličku crkvu, koji je potom prebacivao i preko računa na Bahamskim otocima.

Suspendiran je tek 2006, dakle tek nakon smrti Ivana Pavla II, a imao je djecu i živio sa ženama te je 'optužen da je seksualno zlostavljao više desetaka malodobnih sjemeništaraca'.

Nakon dugotrajne istrage o njegovu ponašanju, Vatikan je tek 1. svibnja objavio dokument u kojem se Degollada osuđuje za 'vrlo loše i objektivno nemoralne postupke koji su u pojedinim slučajevima prerastali u prave zločine'.

Najavljeno je i slanje vatikanskog povjerenika sa zadatkom da očisti prljavštinu iz redova Kristovih legionara, a još je 1956. pokrenuta prva istraga o njihovom radu.