VELIKA PODRŠKA GRAĐANA

Italija uvodi životno partnerstvo za sve parove

20.12.2013 u 12:20

Bionic
Reading

I Italija, poput Hrvatske, najavljuje donošenje Zakona o životnom partnerstvu kojim bi se prava LGBT osoba gotovo izjednačila s pravima heteroseksualnih građana i građanki, izvještava Crol.hr

Prošlog je vikenda novoizabrani tajnik vladajuće Demokratske stranke, Matteo Renzi, predložio zakon kojim bi se regulirao pravni status istospolnih zajednica. Na generalnoj skupštini ove vodeće stranke lijevog centra, Renzi je obećao rezanje troškova među političarima i uvođenje novog zakona, izvještava Crol.hr

U travnju ove godine, Enrico Letta preuzeo je premijersku stolicu Marija Montija i sastavio veliku koaliciju od stranke lijevog centra Demokratske stranke, stranke desnog centra Narod slobode, te stranke centra Građanski izbor.

S obzirom na jaku desnicu u parlamentu, Zakon o životnom partnerstvu neće parovima omogućiti pravo na posvajanje djece. Iako još uvijek nije dobio svoj konačan oblik, već sada se zna da će omogućiti i heteroseksualnim i LGBT parovima sklapanje partnerstva u matičnim uredima, a opseg prava bit će jednak onome koje pruža brak.

Čak 77 posto Talijana i Talijanki podupire LGBT prava

Renzi je najavio objavljivanje teksta zakona u nadolazećim danima, a njegovo usvajanje predviđeno je za sljedeću godinu, javlja portal Towleroad.

Odbor za pravosuđe talijanskog senata razmatra nekoliko zakona kojima bi se uredili odnosi LGBT parova – dva zakona bi omogućila potpuno izjednačavanje s heteroseksualnim parovima, odnosno uvođenje bračne jednakosti, dok bi tri omogućila registriranje životnog partnerstva za heteroseksualne i LGBT parove.

U talijanskom parlamentu samo dvije stranke podupiru potpunu bračnu jednakost, Sel (čiji je predsjednik, Nichi Vendola, deklarirani homoseksualac i predsjednik Apulije) i Five Star Movement. Na njihovoj je strani i 77 posto građana koji su se u posljednjem istraživanju izjasnili da podupiru pravno reguliranje istospolnih veza.