iznimni doprinos

Reakcije nakon ostavke Draghija: Macron ga nazvao velikim državnikom, pouzdanim partnerom i prijateljem Francuske

21.07.2022 u 17:57

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je u četvrtak Marija Draghija "velikim talijanskim državnikom", "pouzdanim partnerom" i "prijateljem Francuske", nakon ostavke talijanskog premijera koja je potaknula zabrinutost na tržištima i u Europ

"Cijenim njegovo neumorno zauzimanje za reformu zemlje", rekao je francuski predsjednik u priopćenju ocijenivši da je "posao" koji je obavio Draghi "veoma čvrst temelj na koji se Italija može osloniti u idućim mjesecima i godinama".

"Tijekom francuskog predsjedanja" EU-om u prvom polugodištu 2022. "Italija Marija Draghija bila je čvrsta potpora u donošenju europskih odgovora na zajedničke izazove, napose na rusku agresiju na Ukrajinu", istaknuo je Macron.

  • +4
Mario Draghi predao ostavku Izvor: EPA / Autor: FABIO FRUSTACI

Izrazivši zadovoljstvo zbog "obostranog povjerenja koje je izgrađeno zadnjih godina", Emmanuel Macron je ujedno podsjetio na potpisivanje Quirinalskog ugovora u studenom, koji je dao novi poticaj "prijateljstvu" dviju zemalja.

Mario Draghi je u četvrtak predao ostavku talijanskom predsjedniku, dan nakon raspada njegove koalicije nacionalnog jedinstva u parlamentu. Prijevremeni izbori trebali bi se raspisati na jesen.