plaćenička vojska

Povlači li se Wagner iz Bjelorusije? Evo što kaže Institut za ratne studije

11.08.2023 u 10:47

Bionic
Reading

Institut za ratne studije (ISW) u posljednjem izvješću navodi da Wagner grupa nastavlja održavati prisutnost u objektima u Bjelorusiji, a status njezinog povlačenja u Rusiju o kojem se priča glasina ostaje nejasan

Satelitski snimci prikupljeni 9. kolovoza pokazuju da je značajan broj vozila i dalje prisutan u Wagnerovom kampu u mjestu Tselo u okrugu Asipoviči u Bjelorusiji, navodi ISW, čiji analitičari navode da je čak dodatan broj vozila stigao u bazu između 1. i 9. kolovoza.

  • +2
Vojna vježba ruske ratne mornarice Izvor: Profimedia / Autor: Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

Ukrajinski izvori nastavljaju izvještavati o širenju aktivnosti Wagnera u Brestovskoj oblasti u Bjelorusiji, a izvor povezan s Wagnerom objavio je 10. kolovoza snimku koja pokazuje da njihovi instruktori nastavljaju obučavati bjelorusko vojno osoblje.

Izvor povezan s Wagnerom prisnažio je poricanje navodnog lovca Wagnera u kojem je borac izjavio da su spekulacije o povlačenju 'fantazije', iako je priznao da mnogi sami borci Wagnera često ne znaju svoj raspored do posljednjeg trenutka prije odlaska.

Međutim, ISW nije primijetio protupokazatelje koji bi opovrgli nedavne spekulacije od 8. kolovoza da je Wagner autobusom prevezao 500 do 600 ljudi iz Bjelorusije u Krasnodarski kraj te Voronješku i Rostovsku oblast. Ruski izvori nagađaju da Wagnerove snage planiraju provesti drugu fazu svog navodnog povlačenja iz Bjelorusije 13. kolovoza, ali da će mala skupina Wagnerovih instruktora ostati u Bjelorusiji kako bi obučavali bjeloruske snage.

Financijer Wagner Grupe Jevgenij Prigožin tek treba komentirati ove spekulacije, bilo izravno ili putem posredničkih izvora, kao što je činio ranije, što sugerira da Prigožin možda nije u potpunosti slobodan komentirati budućnost Wagnera.

Ukrajinske snage nastavile su protunapadne operacije na najmanje tri sektora fronte i napredovale u graničnom području Doneck-Zaporijške oblasti 10. kolovoza. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da su ukrajinske snage nastavile protuofenzivne operacije u Bahmutu, Berdjansku i smjeru Melitopola. Geolocirane snimke objavljene 10. kolovoza sugeriraju da su ukrajinske snage prešle rijeku Mokri Jalj i napredovale prema istoku u jugozapadno predgrađe Urožajne. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da su ukrajinske snage postigle djelomične uspjehe u smjeru Urožajne te južno i jugoistočno od Staromajroske.