KLUB MLADIH IDS-A

Istrijana tri puta više nego na popisu 2001. godine

17.12.2012 u 22:09

Bionic
Reading

Prema rezultatima popisa stanovništva Istrijani u Republici Hrvatskoj čine četvrtu po veličini etničku skupinu nakon Hrvata, Srba i Bošnjaka, istaknuto je na konferenciji za medije Kluba mladih IDS-a, gdje su podsjetili na lanjsku kampanju Ja sam Istrijan/ka

Ocijenivši kampanju iznimno uspješnom, naveli su podatak da su se 25.203 osobe u Istri izjasnile Istrijanima, što je naspram popisa iz 2001. porast od 300 posto regionalno izjašnjenih.

'Ovom smo kampanjom postigli naš primarni cilj, to jest osvješćivanje građana da pri popisu stanovništva imaju pravo izjasniti se kako žele, jer to je njihovo temeljno ljudsko i građansko pravo zajamčeno i zakonom', istaknuo je predsjednik KM IDS-a Vili Rosanda.

'Prošla su vremena kada se regionalizam doživljavao kao separatizam', rekao je Rosanda, dodajući da 'regionalizam danas predstavlja jednu modernu europsku politiku kojom ljudi pored toga što žele preuzeti odgovornost za upravljanje i razvoj svojega kraja, izražavaju svoju zavičajnu pripadnost, svojim običajima, kulturi i tradiciji'.

U Klubu mladih IDS-a podsjetili su također da su se žalili na proceduru provođenja popisa stanovništva, prilikom kojeg su upozoravali na brojne propuste popisivača koji u pojedinim krajevima nisu dozvoljavali regionalno izjašnjavanje konstatirajući da su time zasigurno bitno utjecali na rezultate Popisa stanovništva.