HYPO BANKA POD POVEĆALOM

Istražuju se sumnjivi turistički projekti u Hrvatskoj

09.03.2010 u 16:38

Bionic
Reading

Austrijski istražitelji počeli su češljati prodaju Hypo Consultantsa investitorima okupljenima oko brokerske kuće Auctor

Transakcija je odrađena 2007., a u Hypo Consultantsu je objedinjeno nekoliko nekretnina u Hrvatskoj, Bosni i Srbiji, npr. udjel u hotelu Esplanade u Zagrebu i Holiday Inn u Sarajevu te niz zemljišta u Hrvatskoj i nekretnina u Beogradu. Istražitelji vjeruju da je Hypo Consultants prodan po preniskoj cijeni, a tajanstvene kupce navodno je kreditom potpomogla Hypo banka, piše bečki tjednik Format.

Istraga se inače vodi i protiv bivšeg člana Uprave Hypo grupe Güntera Striedingera zbog sumnje u pronevjeru tešku dva milijuna eura u vezi s financiranjem kupnje helikoptera za jednu hrvatsku tvrtku, a Državno odvjetništvo u Klagenfurtu potvrdilo je i da istražuju turističke projekte u Hrvatskoj koje je financirao Hypo.

Prema pisanju "Formata" istražuju se kreditni poslovi banke s tvrtkama Rezidencija Skiper d.o.o., Singulus d.o.o. i Hoteli Novi d.o.o. te jedan kreditni posao u Srbiji, financiranje stambenog projekta "Blok 67" u Beogradu. Posrijedi je gradnja 1800 stanova za potrebe Univerzijade u Beogradu 2009., u koju je kao "joint venture" partner bio uključen i Delta holding Miroslava Miškovića. Projekt je banku, navodno, umjesto planiranih 150 milijuna eura stajao 237 milijuna eura.

Kada je Hypo Consultants prodan u hrvatskim medijima spominjalo se da iza cijele priče stoji Damir Farkaš tadašnji predsjednik Uprave Hypo Alpe-Adria Consultantsa koji cijeli posao dogovorio i izveo s Ninoslavom Pavićem vlasnikom EPH i jednom bankom. Obojica su cijelu priču tada odbacili kao neistinitu.