na bilicama

U strahu od korone istražni zatvorenici u Splitu štrajkaju glađu. Ministarstvo pravosuđa: Poduzeli smo mjere zaštite

27.03.2020 u 08:32

Bionic
Reading

U splitskom zatvoru treći dan štrajka glađu 20 istražnih zatvorenika, onih koji nemaju pravomoćne presude. Županijski sud u Splitu je o tome obaviješten, a sukladno napucima Ministarstva pravosuđa provode se mjere za sprječavannje širenja koronavirusa

U štrajku glađu je 20 istražnih zatvorenika, dakle onih koji nemaju pravomoćne presude, nego se u zatvoru nalaze po odluci suca istrage zbog raznih okolnosti - od opasnosti od bijega do utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, piše Slobodna Dalmacija.

Iz Ministarstva pravosuđa potvrđeno je Slobodnoj Dalmaciji da je na splitskim Bilicama u tijeku štrajk glađu.

'Dana 25. i 26. ožujka u Zatvoru u Splitu zatvorsku hranu odbija uzeti nekolicina istražnih zatvorenika. Kao razlog odbijanja hrane navode strah od koronavirusa, odnosno ulaska virusa u zatvoreni sustav u kojem smatraju da oni osobno ne mogu sami sebe zaštititi, kao i da u ovo vrijeme žele biti sa svojim obiteljima', odgovorili su iz Ministarstva.

Od početka veljače u Upravi za zatvorski sustav i probaciju redovito se, kako je navedeno u priopćenju Ministarstva pravosuđa od srijede, provode epidemiološki pokazatelji o riziku od bolesti uzrokovane novim koronavirusom te se poduzimaju mjere i aktivnosti prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacinonalnog stožera civilne zaštite, u svrhu zaštite zdravlja svih osoba lišenih slobode i službenika te pravorvremenog otkrivanja eventualnog nastanka bolesti i sprječavanja njezina daljnjeg širenja.

Obustavljeni su posjeti, nema vikend-izlazaka i rada zatvorenika izvan zatvora, provode se posebni protokoli u vezi s primanjem paketa za zatvorenike, češće se koristi videolink s nadležnim sudovima radi smanjivanja broja izvođenja zatvorenika.

Odmah je započeto i s pojačanim praćenjem zdravstvenog stanja zatvorenika i maloljetnika te su poduzete mjere opreza, ističu u Ministarstvu pravosuđa.