EUROPSKI SUD PRAVDE

Istospolni parovi imaju jednaka prava na mirovinu

10.05.2011 u 23:11

Bionic
Reading

Istospolni parovi koji žive u građanskoj zajednici trebali bi dobiti jednaka mirovinska prava kao i drugi vjenčani parovi, rekao je najviši europski sud u utorak u presudi koja bi mogla imati veliki utjecaj na mirovinski sustav u Europi

U slučaju koji je prijavio njemački sud za radna prava Europski sud pravde (ECJ) je presudio da grad Hamburg nije imao prava uskratiti jednom od svojih zaposlenika u administraciji, koji je više do 10 godina živio u legalnoj građanskoj zajednici, veće pogodnosti kakve uživaju osobe u braku.

Grad je odbio primijeniti povoljniju poreznu kategoriju za dodatne mirovinske uplate svog zaposlenika ocijenivši da samo umirovljenici u braku imaju pravo na te pogodnosti. 'Dodatak mirovini isplaćen partneru u građanskoj zajednici, koji je niži od onoga u braku, može predstavljati diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije', rekao je ECJ u svojoj presudi.

Odluka bi mogla imati posljedice za mirovinske fondove i druge institucije mirovinskog sustava u svih 27 zemalja članioca EU-a koje će možda morati osigurati veće ili retroaktivne isplate mirovina partnerima u istospolnim građanskim zajednicama.

Sud je rekao da je tužitelj plaćao mirovinske doprinose u istom iznosu kao i njegove oženjene kolege i da bi dobio veću mirovinu da je bio u braku sa ženom. Odluka ECJ predstavlja presedan i mora se primijeniti u svim državama članicama.