UKIDANJE OGRANIČENJA ILI NE?

Istječe dvogodišnja kušnja za zapošljavanje Hrvata u Njemačkoj

21.04.2015 u 12:44

Bionic
Reading

Njemačka vlada još nije donijela odluku o mogućem produljenju prijelaznog pravila o ograničenom pristupu njemačkom tržištu rada za državljane Republike Hrvatske, ali su ta ograničenja u međuvremenu minimalna, priopćilo je u utorak njemačko Ministarstvo rada i socijalne skrbi

'Još nije donesena odluka o produljenju prijelaznog razdoblja u kojem vladaju ograničenja, ali želim istaknuti kako postoje mnogi izuzeci koji omogućuju rad u Njemačkoj brojnim kategorijama radnika s hrvatskim državljanstvom', priopćila je glasnogovornica Ministarstva rada i socijalne skrbi odgovarajući na upit Hine.

Krajem lipnja 2015. istječe dvogodišnje prijelazno razdoblje ograničenog pristupa njemačkom tržištu rada, koje je stupilo na snagu ulaskom RH u Europsku uniju 1. srpnja 2013. Njemačka može, kao što je to učinila s prijašnjim novim članicama EU-a, produljivati to razdoblje do najviše sedam godina po ključu '2+3+2'. Odluka o eventualnom produljenju ove faze još nije donesena.


'Njemačka ovu odluku Europskoj komisiji mora priopćiti najkasnije do 30. lipnja 2015.', priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne skrbi. U istom priopćenju se navodi kako i sadašnja pravila mnogobrojnim kategorijama radno sposobnog stanovništva RH omogućuju pristup njemačkom tržištu rada.

'Od samog početka uvođenja prijelaznih pravila od ograničenja su bili izuzeti akademski obrazovani zaposlenici s radnim mjestom koje odgovara njihovom stručnom obrazovanju, naučnici kao i sezonski radnici', kaže se u priopćenju ministarstva. To znači da ove kategorije za zapošljavanje u Njemačkoj ne trebaju dozvolu za rad.

Za ostalu srednje i niže kvalificiranu radnu snagu je doduše i dalje potrebna dozvola za rad lokalnog ureda za zapošljavanje, ali za građane RH ne vrijedi klauzula koja u pravilu ograničava izdavanje dozvola za rad.

'Za zaposlene u zanimanjima za koje je potrebno stručno školovanje u trajanju od najmanje dvije godine je doduše i dalje potrebno izdavanje radne dozvole, no više ne postoji pravilo po kojem poslodavac prvo mora dokazati da mu za navedeno radno mjesto na raspolaganju ne stoji kandidat s njemačke burze rada', kaže se u priopćenju u kojem se zaključuje kako u međuvremenu ograničenja praktički vrijede samo za jednu usku skupinu radnika iz Hrvatske.

'Osjetna ograničenja pristupa njemačkom tržištu rada trenutno postoje samo za niskokvalificiranu radnu snagu i to izvan okvira sezonskog zapošljavanja', zaključuje se u dopisu njemačkog Ministarstva rada i socijalne skrbi.