SRPSKI ŠEF DIPLOMACIJE

'Istina, pravo i činjenice na strani Srbije'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 03.03.2014 20:54
  • Objavljeno 03.03.2014 u 20:54
Ivan Mrkić i Vesna Pusić

Ivan Mrkić i Vesna Pusić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Srbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić ocijenio je u ponedjeljak u povodu početka rasprave pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) o uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, da su istina, pravo i činjenice na strani Srbije, ali da prioritet vlade u Beogradu ostaje izgradnja dobrosusjedskih odnosa, mir i stabilnost u regioji, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova

Mrkić je, kako se navodi, istaknuo da je proces u Den Haagu od izuzetne važnosti za utvrđivanje istine o događajima tijekom rata u na teritoriju Hrvatske, ocijenivši da Srbija nije bila inicijator spora pred ICJ-om.

'Srbija nije inicirala ovaj spor bez obzira na brojne zločine počinjene nad srpskim življem u građanskom ratu na teritoriju Hrvatske', istaknuo je Mrkić ukazujući da je Beograd 'spremnošću da se tužbe povuku" pokazao kako gleda na budućnost, ali dogovor nije postignut jer je stajalište Hrvatske bilo 'da uvjeti za povlačenje tužbi nisu ispunjeni'.

Mrkić je ukazao i na stajalište Srbije 'da bolna pitanja iz prošlosti treba sada ostaviti pravnim timovima i ICJ-u', uz 'uvjerenje da su istina, pravo i činjenice na strani Srbije'.

'Prioritet vlade Srbije ostaje izgradnja dobrosusjedskih odnosa, mir i stabilnost u regiji. Naš interes i želja je da tragični događaji iz prošlosti ne utječu na sadašnju razinu bilateralnih odnosa, položaj Srba u Hrvatskoj i buduću suradnju s Hrvatskom', zaključio je Mrkić u priopćenju.

Dopredsjednik vlade Srbije Rasim Ljajić izrazio je uvjerenje da Srbija neće izgubiti spor s Hrvatskom pred ICJ-em.

'Siguran sam da spor nećemo izgubiti. Ne želimo remetiti odnose s Hrvatskom, želimo najbolje odnose sa svima u regiji, pa i s Hrvatskom', rekao je Ljajić novinarima, podjetivši na pokušaje da se dođe do rješenja vansudskim dogovorom, uz ocjenu da načelna spremnost hrvatske strane 'nije prerasla u dogovor' nakon radikalizacije situacije zbog ćirilice u Vukovaru.

Ljajić je ocijenio kako je 'očigledno postojala bojazan hrvatskih vlasti da će izgubiti podršku javnosti za vansudski dogovor', te 'nije bilo hrabrosti za takav korak', prenijeli su beogradski mediji Ljajićevu izjavu.

Radio-televizija Srbije emitirala je danas izjavu stručnjaka za međunarodno pravo Tibora Varadija koji je ukazao na mogućnu opasnost od procesa pred ICJ-om u Den Haagu.

'Ne vidim konkretnu korist, već konkretnu opasnost od procesa u Den Haagu, u slučaju da retorika bude previše uzavrela', istaknuo je Varadi, koji očekuje da ICJ neće prihvatiti ni tužbu ni protutužbu.

'Bilo bi neobično da jedine dvije države na svijetu koje su osuđene za genocid budu Srbija i Hrvatska', rekao je Varadi u intervjuu za RTS, istaknuvši da obje države 'nisu idealne, ali da nisu ni najogre'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!