UJEDINJENI GRADONAČELNICI

Istarski dogovor o saniranju šteta od poplave

Kiša uzrokovala poplave u Dubrovniku

Kiša uzrokovala poplave u Dubrovniku

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Admir Buljubašić

Gradonačelnici deset istarskih gradova sastali su se danas u Novigradu, gdje su sa županom Ivanom Jakovčićem dogovorili zajedničke aktivnosti na saniranju posljedica nedavnih poplava te mogućnosti preventivnog djelovanja

'Mišljenja smo da u ovakvim situacijama nitko ne smije ostati sam, te će i Županija i svi istarski gradonačelnici sudjelovati u obnovi novigradske dvorane. Nadalje, zaključili smo da očekujemo maksimalni angažman svih nadležnih institucija u sanaciji oštećene javne infrastrukture, poput cesta i vodotoka. Pritom prvenstveno mislimo na poduzeća Hrvatske ceste i Hrvatske vode, ali i druge subjekte, među kojima je, naravno, i Županija', kazao je župan Jakovčić. Istaknuo je da se u cilju prevencije predviđa cjelovita revizija prostorno-planske dokumentacije na području cijele Županije.

'Očito smo svjedoci globalnih klimatskih promjena koje se manifestiraju i na ovim našim prostorima, a koje dovode do ekstremnih prirodnih situacija. Takve nove prirodne okolnosti treba imati na umu prilikom prostornog planiranja, posebice prilikom planiranja sustava odvodnje, ali i prilikom same izgradnje objekata', poručio je Jakovčić. Napomenuo je da će Županija u okviru svojih mogućnosti prije svega pomoći u sanaciji javnih objekata, a potom, koliko se bude moglo, i najugroženijim obiteljima na poplavljenim istarskim područjima.

Zahvaljujući angažmanu Grada Rovinja i Grada Labina, ali i Adris grupe, već danas u Novigrad stiže 15-ak strojeva za isušivanje dvorane.

'Pomoć drugih istarskih sredina neupitno će pomoći u saniranju dvorane i posljedica od poplave, a naša je procjena da će trebati tri do šest mjeseci da se dvorana u potpunosti ponovno može koristiti', kazao je domaćin skupa, gradonačelnik Novigrada Anteo Milos

Prije nekoliko dana šteta u Novigradu je procijenjena na oko pet milijuna kuna, a kako smatra, taj se iznos u konačnici ne bi trebao prijeći. Kako je najavio Milos, paralelno sa sanacijom štete od poplave na dvorani, radi se i na pripremanju stručne hidrogeološke podloge koja će predvidjeti primjereni sustav zaštite od bujičnih tokova, kako na cijelom području grada, tako i na ovoj specifičnoj mikrolokaciji na kojoj se osim sportske dvorane nalaze i drugi javni objekti, poput Doma umirovljenika, ambulante, vrtića i škole.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi