SLUČAJ RIZ ODAŠILJAČI

'Ispod radara pogoduju i oduzimaju državnu imovinu'

29.01.2015 u 14:48

Bionic
Reading

Saborska oporba u četvrtak je, drugi put u nepuna dva mjeseca, upozorila na 'slučaj' tvrtke RIZ Odašiljači. Laburist Mladen Novak izvijestio je da je od radnika RIZ-a stiglo pismo da su Državni ured za upravljanje imovinom (DUUDI) i Centar za restrukturiranje (CERP) dali u posjed dioince nekoliko poduzeća, pa i RIZ-a, privatnim osobama u ime obeštećenja za imovinu oduzetu u bivšoj državi

'Ispod radara' se oduzima državna imovina, ljudi ostaju bez svojih elementarnih prava i na kraju krajeva evidentno je da je u pitanju pogodovanje, kaže Novak

Nada se da će izgovoreno u Saboru doći do premijera, da će se poništiti odluka DUUDI-a i CERP-a te udovoljiti uvjetima radnika RIZ-a koje su, dodaje, podržala ministarstva gospodarstva i financija.

Neće doći, jer da jest doprlo, mi ne bismo drugi put govorili o istoj temi, kaže nezavisni zastupnik Branko Vukšić, koji odbija tumačenja da je država nemoćna, da se ne smije miješati.

Država može sve, ako ne štiti svoje građane nema smisla, onda se sve svodi na znamenje - grb, himnu, zastavu i ime, primjetio je Vukšić. 'Vlada mora znati, Vlada mora djelovati', izričit je i pita tko želi uništiti uspješnu tvrtku.

'Zapitajte se kako je radnicima koji svakoga dana strepe, zar ne vidimo agonije mnogih tvrtki koje su propale, a nisu trebale, propale su samo zato što država nije u određenom trenutku znala i nije htjela intervenirati', zaključio je Vukšić.

Boro Grubišić (HDSSB) navodi da 620 branitelja imaju dionice RIZ-a koje su im dodijeljene po nominalnoj vrijednosti od 350 kuna, sada vrijede samo 68 kuna. 'Tko je tu prevaren, izigran, neću dalje ulaziti, sami prosudite', pozvao je kolege.

RIZ je, podsjeća, jedan od najboljih izvoznika, tvrtka ima ugovoren posao za Saudijsku Arabiju, izvozila je u Južnu Koreju i Tajvan, zemlje visoke tehnologije. 'Nažalost, trakavica sa RIZ-om se nastavlja', rekao je Grubišić.

Ivan Šuker (HDZ) drži da se između Imunološkog zavoda I RIZ-a može povući znak jednakosti, jer radi se o tvrtkama koje imaju znanje, proizvod, a koje netko namjerno stopira.

Ipak, o RIZ-u govori na malo drugačiji način od kolega.

Mnoge su hrvatske tvrtke, pojašnjava, poslovale u bivšoj državi i osnutkom Hrvatske imale su velika potraživanja u mnogim zemljama. Neke su se uspjele naplatiti, neke nisu. I RIZ je imao potraživanja, ali je u međuvremenu privatiziran.

'I ono što je ključno pitanje o kojem bi CERP trebao voditi računa je da li je ovih 17 milijuna dolara bilo predmet privatizacije. Ako to ne bi bio, onda su to novci koji pripadaju zaposlenicima RIZ-a i drugačije ne može biti', rekao je Šuker.