PO ŠERIJATU?

Islamski ekstremisti zabranili muziku u Maliju!

24.10.2012 u 19:13

Bionic
Reading

Militantni islamisti na sjeveru afričke države Mali žele zabraniti muziku, a nimalo ih u tome ne zaustavlja činjenica da je malijska muzika svjetski poznata i cijenjena te se služe i nasiljem kako bi postigli svoj cilj

Kako javlja Guardian, afrička država Mali, koja je svjetski poznata kao izvor fascinantne muzike i specifičnog zvuka, suočava se s namjerom militantnih islamista, koje se povezuje s Al Kaidom, da na sjeveru zemlje jednostavno – zabrane muziku! Nekoliko islamističkih skupina je u travnju ove godine preuzelo kontrolu nad sjeverom Malija, i već tada su se počeli širiti strahovi da bi slobodoumna muzika, koja je inspirirala i brojne europske umjetnike poput Damona Albarna i Bjork, mogla postati ugrožena, ali nitko nije pomislio da će cilj biti muziku potpuno istrijebiti.

Ta namjera se u međuvremenu provodi u praksi, pa se muzičarima iz benda Tinariwen, inače nagrađenih Grammyjem, otvoreno prijeti nasiljem. Sedmorica islamskih militanata su u pustinjskom gradu Kidalu posjetila sestru gitarista benda te joj rekli da muzičaru poruči kako će mu odsjeći prste ako se opet pojavi kod kuće. Nakon toga su opljačkali svu njegovu opremu – gitare, pojačala, zvučnike – te je polili benzinom i zapalili ispred kuće.


Krajem kolovoza je javno objavljena zabrana 'sotonske muzike', umjesto koje se moraju slušati 'samo stihovi iz Kurana, jer tako određuje šerijatski zakon'. Tako je uništena i malijska tradicija velikih zabava te sada nitko više ne pleše, a oni koji popiju malo alkohola ili zapale cigaretu mogu završiti bičevani ili odsječenih udova. Zbog islamističkog terora sjever Malija je već napustilo pola milijuna ljudi, koji žive kao prognanici u kampovima u susjednim državama, dok se oni koji su ostali ne usude ni uključiti radio kad su sami doma.

Rokia Traore
, jedan od najpoznatijih međunarodnih zvijezda malijske muzike, ovako je komentirao nastalu situaciju: 'Ja sam musliman, ali nisam za šerijat. Kada ne bih mogao svirati, prestao bih postojati. A bez muzike će i Mali prestati postojati.'