TVRDE TAMOŠNJI STANOVNICI

Islamska država vratila kontrolu nad svojim posljednjim uporištem u Siriji

13.11.2017 u 13:00

Bionic
Reading

Militanti Islamske države (IS) vratili su kontrolu nad Albu Kamalom, njihovim posljednjim uporištem u Siriji, nakon što su milicije koje podupire Iran a koje su tvrdile da su oslobodile grad prije nekoliko dana napadnute iz zasjede i prisiljene na povlačenje, izjavili su u ponedjeljak plemenski čelnici, stanovnici i promatrači.

Militanti koji su se skrivali u tunelima u središtu grada zaskočili su borce libanonskog šijitskog Hezbolaha i iračke šijitske borce u Siriji.

Šijitski borci pokrenuli su veliku kopnenu ofenzivu na grad u istočnoj sirijskoj pokrajini Deir al Zoru nakon mjeseci ruskog teškog bombardiranja grada u kojemu su poginuli deseci civila.

"Militanti IS-a pokrenuli su iznenadne napade s bombašima samoubojicama i raketnim napadima nakon što su iranske milicije prevarene da je Islamska država napustila grad", rekao je plemenski čelnik Kahtan Ganam.

Sirijska vojska proglasila je u četvrtak pobjedu nad Islamskom državom ustvrdivši da je ubila veliki broj militanata i da ih se niz predao. Priopćila je da je oslobađanje Albu Kamala obilježilo pad trogodišnje vladavine militanata u toj regiji.

Vojska nije izvijestila o gubitku Albu Kamala.