LICE MRŽNJE

Islamska država objavila fotografiju ubojice iz Tunisa

27.06.2015 u 15:32

Bionic
Reading

Teroristička mreža Islamska država objavila je da je njihov član Abu Jahja Kurjavani ubio 40 turista u napadu na resort hotela Riu Imperial Marhaba nedaleko od Suse, 140 km južno od glavnog grada Tunisa. Također su na društvenih mrežama objavili fotografiju čovjeka koji stoji iza napada

Na fotografiji je prikazan mlad čovjek s dužom kosom koji sjedi između dvije puške kojima je izvršio napad. 'Naš brat, vojnik Kalifata, Abu Jahja al Kujravani, koji je ostvario svoj cilj u Imperijal hotelu, bez obzira na osiguranje', piše uz njegovu fotografiju. Prethodno su vlasti objavile da se počinitelj napada zove Seifedin Rezgui, mladi Tunižanin rođen 1992., podrijetlom iz Gaafoura na sjeverozapadu zemlje, ali student strojarstva u Kairouanu. Riječ je o istom čovjeku iako koristi dva različita imena.

Do sada je bio nepoznat policijskim službama i zasad se vjeruje da je djelovao sam, po državnom tajniku za sigurnosne poslove Rafiku Chellyju. U napadu je poginulo najviše britanskih turista, a među ubijenima su i Nijemci, Belgijci, Norvežani… Lokalni mediji u Tunisu izvještavaju da su uhićeni roditelji Seifedina Rezguia i da je u obiteljskoj kući pronađeno mnogo dokumenata vezanih uz ekstremi islamizam.

Britanske agencije evakuiraju tisuće turista iz Tunisa

Britanske turističke agencije evakuiraju u subotu tisuće stranih turista iz Tunisa, dan nakon što je naoružani muškarac na plaži ubio 39 ljudi u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država. Tuniski premijer Habib Essid rekao je da su većina ubijenih bili Britanci, a britanski premijer David Cameron izjavio da bi broj žrtava među njegovim sunarodnjacima mogao porasti sa sadašnjih potvrđenih pet slučajeva.

Njemački i belgijski turisti također su među poginulima u napadu u hotelu Imperial Merhaba u ljetovalištu Susi, 140 kilometara južno od glavnog grada Tunisa. Agencije Thompson i First Choice kažu da su u vrijeme napada u zemlji imali 6400 klijenata, uključujući nekoliko ubijenih i ranjenih. Za evakuaciju su poslali deset zrakoplova, a tisuću turista je već vraćeno. Agencije su najavile da će najmanje za slijedeći tjedan otkazati sve ljetne aranžmane za Tunis. Muškarac koji se pretvarao da je turist otvorio je vatru po turistima na hotelskoj plaži, iz oružja skrivenog u suncobranu.

Taj napad, najgori u nedavnoj povijesti Tunisa, pogađa zemlju koja doživljava rast džihadističke prijetnje nakon revolucije 2011. Do njega dolazi tri mjeseca nakon krvavog napada na muzej Bardo u gradu Tunisu u kojemu su poginule 22 osobe, među kojima 21 turist. I za taj je napad odgovornost preuzeo IS te njime zadao udarac vitalnom sektoru turizma.

Do napada je došlo istog dana kad je bombaš samoubojica ubio 27 osoba u šijitskoj džamiji u Kuvajtu, a u napadu na jugu Francuske jednom muškarcu odrubljena glava.